2024. április 17., szerda

A szerb karikatúra napjai

Szeptember végéig lehet jelentkezni a pályázatra – Öt hónap szünet után megjelent a Dani folyóirat

A Dani folyóirat második alkalommal szervezi meg A szerb karikatúra napjai elnevezésű pályázatát, amelynek idei témája Szabadka város. A pályázatra szeptember végéig még lehet jelentkezni, a legjobb munkákból pedig október közepére szerveznek kiállítást. Tavaly összesen 124 munka érkezett 43 alkotótól.

– Minden alkotó legfeljebb öt munkával jelentkezhet a pályázatra, amelyeket nem díjazták más pályázatokon, a legjobb munkákat pedig 50 000, 30 000 és 20 000 dinárral díjazzuk. Kiváló munkákra számítunk – mondta az ismert szabadkai karikaturista, Milenko Kosanović.

A Dani magazin az idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, s a nehézségeket követően új vezetőséggel és szerkesztőséggel, öt hónap szünet után új koncepcióval ismét megjelent a folyóirat.

A Dani az egyetlen cirill írással megjelenő lap Szabadkán. A 952. szám a néhány megszokott és tapasztalt újságíró neve mellett a fiatal újságírók tollából származó írásokkal van tele, s egyben teljesen új stílust ad az eddig megszokott lapnak.

Vladan Stefanović, a lap igazgatója, fő- és felelős szerkesztője sajtótájékoztatón elmondta, az új köntösbe öltözött lapnak megvan a lehetősége, hogy a kultúra és a mindennapok szabadkai folyóiratává váljon.

– A lapnak szabadkai és vajdasági rovata lesz, és nem foglalkozik napi információkkal, csakis aktuális problémákkal és történésekkel. Hamarosan elindul majd az új honlap is, amelynek szintén két célja van, az egyik a napi, friss tájékoztatás, a másik pedig a nagyobb lélegzetű írások megjelentetése. A honlap szintén cirill lesz, amivel egyben biztosítjuk az online cirill tájékoztatást a városban, amire szintén nincs még példa – magyarázta Vladan Stefanović.

A Dani magazin ezer példányban jelenik meg, s a vezetőség döntése alapján az első három szám ingyenes lesz. A lapot eljuttatják a helyi közösségekbe és más intézményekbe is, hogy ezáltal minél több olvasóhoz eljussanak és a visszajelzések alapján döntenek majd a példányszámról és az értékesítésről is.