2024. április 25., csütörtök

Az eső után ismét emelkedni fog a pollenkoncentráció

Az enyhülés előtt Óbecsén az ezer pollenszemet is meghaladta a légköbméterenkénti mennyiség

Bár a mostani eső és felfrissülés némi megkönnyebbülést hozott a pollenallergiások számára, még mindig javában tart a parlagfűszezon, és a pollenérzékenyek nem reménykedhetnek abban, hogy a következő napokban tünetmentesek lesznek.

Az elmúlt csapadékmentes időszak különösen megviselte őket, a levegőben mért pollenkoncentráció egyes területeken már át is lépte a kritikus szintet. Augusztus 27-én például a parlagfű pollenterhelése Óbecsén meghaladta a légköbméterenkénti 1000 pollenszemet. A községben a parlagfű sajnos nagyon elterjedt növény, utcákon, közterületeken, játszótereken, a Tisza-parton – egyszóval mindenhol előfordul.
Kovács Norbert, a Komunalac Közvállalat igazgatója érdeklődésünkre elmondta: bár a tervezett évi két kaszálást a község lakott területein a vállalat teljesítette, a peremrészeken és a lakott részeken kívül még előfordulnak parlagfüves területek, ezért szeptember végéig még sor kerülhet egy kaszálásra. Dragan Kovačev gazdasággal, környezetvédelemmel és kommunális ügyekkel megbízott községi tanácstag szerint a kommunális közvállalat eleget tesz parlagfűirtási kötelezettségének, és Óbecsén 26, Bácsföldváron és Péterrévén öt-öt, Mileševón, Dreán, Csikériapusztán és Pecesoron pedig két-két helyen, összesen 32 hektáron kaszáltak a napokban a munkások. Kovačev szerint a Környezetvédelmi Ügynökség riasztó adatai és a Komunalac Közvállalat tapasztalatai alapján ez a terület a jövőben lényegesen nagyobb lesz. Az önkormányzat az idén erre a célra egyébként egymillió dinárt tud forsítani, félmilliót pedig a levegő pollenszennyezettségének a mérésére. A lakosság az allergén pollenekről a község honlapján tájékozódhat, amelyen a Környezetvédelmi Ügynökség heti adatokat tesz közzé. Tegnap még a legutóbbi adatok az auguszus 22-i hétre vonatkoztak.
A parlagfű pollenszórását az időjárás jelentősen befolyásolja. Májusban és júniusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel akár hosszabb időszakra csökkentve a pollenterhelést. A rövid ideig tartó záporok, zivatarok után, amint kisüt a nap, a pollenszórás azonnal elindul, a pollenkoncentráció ismét emelkedik – ezzel lehet tehát számolni ismét a hét közepétől. A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet, így mérséklődik az emberi szervezet terhelése.
A parlagfű szeptember végéig virágzik, ezért az allergiásoknak azt tanácsolják a szakemberek, hogy ebben az időszakban inkább este vagy eső után sétáljanak, reggel szellőztessenek, gyakran mossanak hajat, a megszokottnál többször porszívózzanak és cseréljenek ágyneműt.