2024. március 29., péntek

21. Magyarkanizsai Jazz Fesztivál

Koncertek Szabadkán és Magyarkanizsán

A tavalyi kényszerű szünet után úgy tűnik, idén a kortárs improvizatív zene rajongói ismét Észak-Vajdaság felé vehetik az irányt. Az idén Magyarkanizsán is és Szabadkán is lesznek koncertek a fesztivál keretében – tájékoztatta a nyilvánosságot Dejan Vujinović fesztiváligazgató.

Az első fesztiválhétvégére a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban kerül sor szeptember 9-én és 10-én. Mindkét este egy szólóelőadással indul (a szabadkai Jasna Jovićević, illetve a beiruti Mazen Kerbaj lépnek fel), ezt pedig eredetileg Magyarkanizsára tervezett koncertek követik, pénteken Franz Hautzinger az Oriental Space kvartettel, szombaton pedig nem más, mint a német Peter Brötzmann és az amerikai Heather Leigh!

A fesztivál kanizsai részére szeptember 22-én, 23-án és 24-én kerül sor, ahol is az első két estét koncerteknek, performansznak és egy fotókiállításnak szenteljük, míg az utolsó napon egy kisebb formátumú zenei konferencia zajlik majd. A 21. Magyarkanizsai Jazz Fesztivál fellépői: Mezei Szilárd, aki előbb a Márkos Alberttel duóban, majd az általa vezetett Red Fruits Stripetet kvartettel muzsikál; a magyarországi ARGO a vajdasági Rođenica kíséretében; Lukács Miklós Cimbiosis triója; Jasna Jovićević az Imago Sonus performansz keretében, melyet Döbrei Dénes és Varga Heni adnak elő; valamint a fesztivál keretében bemutatásra kerülnek Molnár Edvárd és Révész Róbert jazzfotói is.

A Magyarkanizsai Jazz Fesztivál immár húszéves, és akár úgy tekintjük, mint a valamikori fesztivál utódját – melyet akkori művészeti igazgatója alapozott meg, és vezetett a nagykorúságig –, vagy mint egy megújult fesztivált, amely kész a XXI. század kihívásai elé állni, annyi biztos, hogy továbbra is kitart azon alapvető célkitűzése mellett, hogy két végletet ötvözzön: a hagyományos és rituális zenét, valamint a kortárs improvizatív zenét. Már amennyire ez lehetséges.

Az első fesztiválhétvégére a jegyek 300 dinárba kerülnek, a mindkét koncertre szóló dupla jegy 500 dinár. A program magyarkanizsai része ingyenesen látogatható, hála Magyarkanizsa Község és a NIS bőkezűségének. A fesztivál további támogatói: az Osztrák Kulturális Fórum, a Bethlen Gábor Alap, a Fonó Budai Zeneház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Gloria Lux szálloda és az Infostud – olvasható az előzetesben.

További információk a 21. Kanizsai Dzsesszfesztiválról:

www.facebook.com/kanjizajazz.