2024. április 19., péntek

Bemutatták a Petrik Pál 100 című katalógust

A zentai Városi Múzeumban Petrik Pál születésének centenáriuma alkalmából megrendezett retrospektív kiállítás lezárásaként bemutatták a neves, szabadkai születésű képzőművész és díszlettervező alkotásaiból készült kiállítás katalógusát.

A kiadvány péntek esti ünnepélyes katalógusbemutatón a jelenlévőket Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ igazgatója köszöntötte, aki mindenekelőtt örömének adott hangot, hogy a tavalyi Ács József 100 című katalógus után ez évben a Petrik Pál 100 című kiadványt is bemutathatják, s elmondta, hogy az idei terveik közt van a Dudás Gyula zentai helytörténész Szerémi György emlékiratai című kiadványának reprint kiadása is.

A pénteki bemutatón Szarka Mándity Krisztina, a kiadvány szerzője, Beszédes István, a katalógus grafikai előkészítője és Bordás Győző prózaíró, szerkesztő beszélt a kiadványról, illetve méltatták Petrik pályafutását. Az est folyamán Beszédes István többek között kihangsúlyozta, hogy számára rendkívül izgalmas volt a köteten dolgozni, hiszen szabadkai középiskolás évei alatt személyesen is megismerkedett az akkoriban a szabadkai Népszínház díszlettervezőjeként dolgozó képzőművésszel, s a műhelyében is alkalma volt járni. Beszédes szerint Petrik színházi tematikájú alkotásai egyedinek számítanak régiónk képzőművészetében, ugyanakkor számára is meghatározóak voltak ezek a színházi benyomások.

Bordás Győző a képzőművészről személyes történeteket, anekdotákat osztott meg a közönséggel, amelyeknek köszönhetően egy szeretetre méltó ember képe vázolódott fel a múzeumi estén. A vajdasági magyar író, a Forum Kiadóház egykori igazgatója a kötet kapcsán elmondta, hogy a szerző a képzőművész pályáját és életútját egymással párhuzamosan tárja az olvasók elé.

Az elmúlt egy évben Zentán több rendezvénnyel is megemlékeztek Petrik születésének 100. évfordulójáról, illetve munkásságáról. Elsőként a fentiekben már megemlített retrospektív kiállítás és a katalógusbemutató megrendezése mellett a díszletterveiből is volt egy tárlat, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészet szakos diákjai számára pedig műhelymunkát is szerveztek Bakos Anita és Gubik Korina vezetésével, amelyeken Petrik homokképeinek ihletésére készítettek alkotásokat – nyilatkozta napilapunknak Szarka Mándity Krisztina.

Petrik egyébként 1953 óta rendszeres vendége volt a Zentai Művésztelepnek, ezenkívül a zentai múzeumban mintegy kétszáz Petrik-alkotás található, amelynek egy részét Thiel Tóth Margit, zentai származású hölgy adományozta az intézménynek.

Krisztina szerint a katalógus megjelentetésével bizonyos tekintetben becsomagolták a kiállítás képeit, azzal, hogy az alkotások nem a raktárba térnek vissza, hanem a kiadvány által mindazoknak az otthonába is, akik hozzá tudnak jutni a könyvhöz, ezáltal az elkövetkezőkben is meg lehet csodálni a vázlatokat, a festményeket és a díszletterveket.

Szeptember végén Szabadkán is megnyílik egy kiállítás a neves képzőművész emlékére – újságolta a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának jóvoltából megjelent kiadvány szerzője.