2024. április 25., csütörtök

Hatvan bosnyák életét oltották ki

Egykori boszniai szerb katonákat és rendőröket tartóztattak le

A boszniai szerb katonaság és rendőrség háborús alakulatainak hat tagját tartóztatták le ma, mert azzal gyanúsítják őket, hogy kelet-boszniai területen háborús bűncselekményeket követtek el, legkevesebb hatvan személyt végeztek ki, köztük legalább 11 gyereket.

A Hina boszniai hírügynökség arról számolt be, hogy az ügyészség megerősítette: az Országos Nyomozási és Biztonsági Ügynökség (SIPA) letartóztatási akciót hajtott a nap folyamán végre Vlasenica és Milići településeken. Azonosították és bekísérték Branko Jović (59), Milomir Milošević (55), Nenad Vukotić (53), Nikola Lošić (51) és Dejan Milanović (70) gyanúsítottakat, a hatodik személyt, Radomir Pantićot pedig éppen egy bírósági tárgyalást követően állították elő – már eljárás folyik ellene a Srebrenicában elkövetett háborús bűnök vádja miatt.

A letartóztatás is egy Srebrenicához közeli bűncselekmény gyanúja miatt történt, a hírügynökségi értesülések szerint az említett helységhez közeli Zaklopača településen követték el 1992 tavaszán. A hatvan meggyilkolt személy között idősek, nők és gyerekek is voltak. A Hina közlése szerint legkevesebb 11 gyerek vesztette ott életét.

A bosznia-hercegovinai államügyészség adatai arról szólnak, hogy a gyilkosságokat követően tömegsírokba temették el az áldozatokat, a sírokat csak 2004-ben tárták fel. Akkor 54 áldozat tetemét tudták beazonosítani, a többi meggyilkolt személy maradványai után még ma is kutatnak.