2024. április 25., csütörtök

Együttműködés migránskérdésben

Aleksandar Vučić és Orbán Viktor találkozója Belgrádban
A magyar miniszterelnök és a szerb kormányfő sajtótájékoztatója (Beta)

A magyar miniszterelnök és a szerb kormányfő sajtótájékoztatója (Beta)

Elfogadva a nép bizalmát és letéve a miniszterelnöki esküt, többek között felesküdött arra is, hogy megóvja a hazáját minden törvénytelenségtől. Márpedig az illegális határátlépés törvénytelenségnek számít. Magyarország mindent meg fog tenni azért, hogy ezeket a törvénytelenségeket megakadályozza polgárainak védelme érdekében, de semmiképpen sem a szomszéd országok kárára. Ezért ajánlotta fel Magyarország Szerbiának a segítséget. Magyarország érdeke ugyanis azt diktálja, hogy Szerbia területére egyetlen migráns se jusson be törvénytelenül – emelte ki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tegnap Belgrádban tett látogatása során. Az Aleksandar Vučić szerb kormányfővel folytatott négyszemközti tárgyalás legfontosabb témája éppen a migránsválság, a határok védelme volt.

Aleksandar Vučić tegnap díszőrséggel és Magyarország, illetve Szerbia himnuszával fogadta Orbán Viktort. A Szerbia Palotában megrendezett ünnepélyes fogadáson jelen volt Ivica Dačić külügyminiszter, Nebojša Stefanović belügyminiszter és Jadranka Joksimović, az EU-integrációval megbízott tárca nélküli miniszter. A magyar miniszterelnököt és delegációját, amelyben többek között jelen volt Szíjjártó Péter magyar külügyminiszter és Pintér Sándor magyar belügyminiszter, szerb részről Goran Knežević gazdasági miniszter, Aleksandar Vulin szociális védelmi miniszter, Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház elnöke fogadta.

Aleksandar Vučić díszőrséggel és a két ország himnuszának felcsendülésével fogadta Orbán Viktort (Beta)

Aleksandar Vučić díszőrséggel és a két ország himnuszának felcsendülésével fogadta Orbán Viktort (Beta)

Amíg a szerb és a magyar delegáció tárgyalásokat folytatott, Vučić és Orbán zárt ajtók mögött négyszemközti megbeszélést tartott. Ezt követően a két kormányfő közös sajtótájékoztatót tartott. Mint közölték a megbeszélés egyik fő témája a két fél gazdasági lehetőségei volt. Aleksandar Vučić kijelentette, Szerbia európai integrációs útján igyekszik átvenni Magyarország jó tapasztalatait, ennek érdekében a kormányfők közös munkacsoportot alakítanak. Feladata a gazdasági helyzet felmérése lesz.

– A szerb miniszterek részéről nagy az érdeklődés a magyar megoldások iránt, így hamarosan a mezőgazdasági miniszter Magyarországra látogat hét napra, hogy operatív megbeszéléseket folytasson. Szerbiának is a feldolgozóiparra kell összpontosítania, ha nem akarunk csak nyersanyagot szállítani a külföldi piacra – hangsúlyozta Vučić.

A kormányfő rámutatott, hogy Magyarország és Szerbia gazdasági együttműködése nagyon jó. Szerbia Magyarországra irányuló exportja 12,7 százalékkal nőtt, de a gazdasági együttműködést az eddiginél is magasabb szintre szeretnék emelni, és magyar beruházókat csalogatni Közép- és Dél-Szerbiába.

Orbán Viktor hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy Szerbia délebbi területein is megjelenhessen a magyar tőke, ezzel is segítve Szerbia és egyben Magyarország gazdasági fejlődését. Ugyanakkor a szerb vállalkozókat is bátorította arra, hogy Magyarország irányában terjeszkedjenek.

Tárgyal a szerb és a magyar küldöttség (Beta)

Tárgyal a szerb és a magyar küldöttség (Beta)

KÖZÖS FELLÉPÉS SZERBIA DÉLI HATÁRAIN?

A két ország kormányfője megbeszélésének középpontjában a migránsválság volt. Aleksandar Vučić megjegyezte, bár Orbán Viktor legtöbbször optimista, a migráció kérdésében ezúttal ő sem bizakodó. A szerb kormányfő elmondta, Szerbia területén jelenleg megközelítőleg 5000 menekült tartózkodik, de újabb migránshullám érkezése várható. Ennek megfékezése érdekében közös megoldásokban kell a két országnak gondolkodnia.

– Annak ellenére, hogy a migránskérdésben Magyarország és Szerbia hozzáállása különbözött, a legfontosabb, hogy sikerült megőriznünk a két ország jó viszonyát – emelte ki Vučić. Hozzátette, Szerbia ezentúl is barátsággal tekint az ország területén tartózkodó menekültekre, noha azzal tisztában van, hogy az érkező menekültek 75 százaléka afgán, vagyis gazdasági menekültnek minősül. Ellátásuk, és elszállásolásuk jelentős összegeket emészt fel a költségvetésből, a donációk ellenére. Ezért is értékelte olyan jelentősnek Orbán felajánlását Szerbia határának védelme kapcsán.

– Szép dolog az optimizmus, de hogyha az ember szembe állítja a józan ésszel, akkor nem optimista lesz, hanem balek. Nem dughatjuk a fejünket a homokba. Természetesen nem kizárt dolog, hogy a migrációk balkáni útvonala konszolidált legyen, de mindenkit arra szeretnék emlékeztetni, hogy tavaly nem ez történt. Amint a tengeri útvonal ellehetetlenült, abban a pillanatban a balkáni migrációs útvonal felduzzadt. Látván a Törökország és az Európai Unió közötti egyezmény törékeny mivoltát, nem zárhatjuk ki, hogy a tavalyi kihívásokkal kell szembenézni – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az október 2-i népszavazás kapcsán pedig elmondta, azért van erre szükség, mert számol azzal, hogy a jövőben Magyarország és Brüsszel között egyre súlyosabb nézeteltérések alakulnak ki, Brüsszel ugyanis olyan jogszabályokat akar ráerőltetni Magyarországra, amit Magyarország nem tud elfogadni. Mint mondta, az elhúzódó jogi vitában van szüksége Magyarországnak a nép támogatására.

Elmondta azt is, hogy Magyarország mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza a törvénytelen határátlépéseket. Az ország határainak védelmében felajánlotta Magyarország segítségét. Szerbián áll, hogy azt milyen formában fogja kihasználni.

ŐSZRE KORMÁNYKÖZI CSÚCSTALÁLKOZÓ

Még az ősz folyamán sor kerül Magyarország és Szerbia kormányának csúcstalálkozójára. A dátumot ugyan még nem konkretizálták, de abban egyezett meg a két kormányfő, hogy Közép- vagy Dél-Szerbiában tartják majd meg.

Orbán Viktor elmondta ugyanakkor, hogy Magyarország pályázik a 2024-es olimpiai játékok megtartására, ami nem csak Magyarország, hanem Közép-Európa számára is kedvező gazdasági lehetőségeket jelentene. Ezért arra kérte Szerbiát, hogy kísérjék figyelemmel ennek a pályázatnak az alakulását.

Hozzátette, újabb határátkelők megnyitásáról is tárgyaltak, mert, mint mondta, a migránsválság ellenére nem húzódhat Magyarország sündisznóállásba, a két ország viszonyát ápolni szeretnék, és a hátárátkelők megnyitása a két nép viszonyának javításához és a gazdaság fejlődéséhez is hozzájárulna.