2024. április 20., szombat

Nem kell járványveszélytől tartani

17 beteg

Eddig összesen 17 személynél állapították meg Szerbiában a nyugat-nílusi láz vírusbetegséget, ketten meghaltak – nyilatkozta tegnap Dragan Ilić, a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója.

A betegséggel kapcsolatban a szakember kifejtette, ez egy őshonos fertőzés, amely most is hasonlóan terjed, mint 2014-ben. Elmondta, a tünetek a közönséges influenzáéhoz hasonlítanak, leginkább az időseket és gyenge immunitású személyeket fenyegeti.

– Egyes önkormányzatokban már megkezdték a terjesztők, vagyis a szúnyogok irtását, ami kulcsfontosságú a járvány terjedésének a megállításában – húzta alá.

Ilić a zikavírusról beszélve megjegyezte, a Rióból visszatérő olimpiai csapat tagjai közül senki sem fertőződött meg, ennek ellenére azt tanácsolta az összes sportolónak, hogy végezzenek el egy-két tesztet, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy minden rendben.

Végül az illetékes kifejtette, a menekültek között sem nagy a fertőzöttek száma, eddig 10 esetben diagnosztizáltak maláriát.

– Valószínűleg érkeznek még fertőzöttek, de jelenleg mindent ellenőrzés alatt tartunk, és minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy ne alakuljon ki járvány az országban – fejezte be.