2024. április 24., szerda

A felénél is kisebb költségvetési hiány

A Pénzügyi Tanács legújabb jelentése

Az idei évi költségvetési hiány az év végéig a tervezett keret felénél is kisebb lehet, vagyis a bruttó társadalmi össztermék (GDP) mintegy 2 százaléka – szögezték le tegnap a Pénzügyi Tanács illetékesei. Hozzátették, Szerbia közpénzeinek alakulása az idei hét hónapban kimondottan kedvező.

– Nagyon jó, a tervezettnél is jobb eredmény, ha azt vesszük figyelembe, hogy az idei évre a kormány mintegy 4 százalékos GDP-arányos hiányt ütemezett be. Az eredmény egyebek között az adóterhek jó megfizettetésének köszönhető – áll a Pénzügyi Tanács legutóbbi jelentésében. Mint kifejtik, ugyancsak rátett a lapátra a szürkegazdaság elleni szigorúbb fellépés, ami az áfa és a jövedéki adók szintén jobb megfizettetését eredményezte. Külön kiemelik a cigarettára és egyéb dohányipari termékekre kirótt jövedéki adó növelését. A nem adókból eredő források közül megemlítik a 4G széles sávú mobiltelefon-használat működtetési engedélyének kiváltására befizetett mintegy 30 milliárd dináros összeget, valamint az állami közvállalatok osztalékainak növekedését is.

Másrészt – mutat rá a tanács – a kiadások is nagyobbak lesznek a tervezettnél. A szerb kormány egyik legnagyobb horderejű takarékossági intézkedése nem valósult meg. Az állami nagyvállalatokban a tervezett létszámleépítés nem halad a tervezett ütemben. Ezenfelül még mintegy 200, szebb napokat is megélt vállalat sorsa tisztázatlan. Esetükben két megoldás létezik: vagy privatizálni, vagy egyszer és mindenkorra megindítani a csődeljárást – áll a jelentésben.