2024. március 29., péntek

Egymillió euróval megrövidített tartományi költségvetés?

A VOICE szerint az Elektrovojvodina beolvasztásával a tartományi büdzsé évente 147 millió dinárt veszít

A vajdasági áramszolgáltató beolvasztásával a tartományi költségvetés 147 millió dinárral rövidítik meg – írja a Vajdasági Tényfeltáró és Elemző Központ (VOICE).

„Az érintett intézmények egy éven át tartó hallgatása után a VOICE, a közérdekű információk biztosának a közbenjárására, megkapta az adatokat arról, hogy az Elektrojvodina mennyi adót fizetett be az államhatalom különböző szintjeinek a számláira, mint arról is, hogy megszüntetésével mennyivel rövidül meg a tartományi költségvetés” – közölte a Vajdasági Független Újságírók Egyesületének a tényfeltáró központja.

A VOICE által ismertetett adatok szerint „Az Elektrovojvodina az előző három évben társasági nyereségadó címén a tartományi költségvetésbe összesen 430 millió dinárt fizetett be, azaz évente átlag 143 millió dinárt, a tartományi áramszolgáltató megszüntetésével pedig Vajdaság enélkül a pénz nélkül maradt.

Egy évvel ezelőtt a négy nagy szerbiai áramszolgáltatót, köztük a tartományit, a fővárosi áramszolgáltóba olvasztották, és így egyetlen központi nagyvállalatot hoztak létre.

Boarov: Az EPS részlegei között jelentős különbségek mutatkoznak a megfizettetés és a hatékonyság terén (Fotó: Ótos András)

Boarov: Az EPS részlegei között jelentős különbségek mutatkoznak a megfizettetés és a hatékonyság terén (Fotó: Ótos András)

Dimitije Boarov gazdasági újságíró értékelése szerint közgazdasági értelemben Szerbia nem nyert semmit az áramszolgáltatás központosításával, mert a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) gazdálkodási hiányosságai nem a megosztottságból fakadtak.

„A szervezési hiányosságok pénzügyi természetűek, a megfizettetés terén voltak nagy különbségek az EPS egyes részlegeben, és a hatékonyságában is jelentős eltérések mutatkoznak a regionális áramszolgáltatók között” – pontosított Boarov.

Elmondása szerint az Elektrovojvodina volt a még nem központosított rendszerben az egyedüli áramszolgáltató, amely nyereségesen gazdálkodott. Ez azt mutatja, hogy a tartományi volt az öt szerbiai részleg között a legjobb, éppen ezért a polgároknak a legkorszerűbb és a legmegbízhatóbb technológiát tudta szavatolni az áramellátás terén.

Boarov véleménye szerint a jelentős adóbefizetés mellett az sem elhanyagolható, hogy az Elektrovojvodina székhelye Újvidéken volt, attól függetlenül, hogy a villamos energiát túlnyomórészt Szerbia központi részén működő erőművekből vásárolta.

Miután Vajdaság az energetika területén gyakorlatilag minden hatáskörét elvesztette, az Elektrovojvodina megszüntetésével voltaképpen gazdasági fejlődése egyik kulcstényezőjétől is megfosztatott – értékelte a gazdasági újságíró.