2024. április 25., csütörtök

Táltosdobosok találkozója

Szombaton táltosdobok és táltosénekekből felszabaduló energiával volt tele a Zenta szélén lévő Lovas-tanya udvara, ugyanis itt rendezték meg Délvidék első dobos találkozóját. A helybéli Éld az Életed! Egyesület és a Fehérszarvas Dobkör által megrendezett hagyományőrző napon a „beavatottak” mellett, a laikusok is megismerkedhettek az ősi magyar szokásokkal. A rendezvényen ezenkívül íjász-, lovas- és solymászbemutatót is tartottak, majd pedig a rendezvényre ellátogató dobkörökkel ismerkedhettek meg a jelenlévők. Az estebédet követően Lakó Erika – Szélasszony, Az asszonyok ideje című előadását hallgathatták meg az érdeklődők, majd pedig szertűz gyújtásával és zárószertartással zárult a rendezvény.

Tasić Konjević Anikó, a Fehérszarvas Dobkör polgári tömörülés vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a velük hasonló gondolkodású és vélekedésű embereket igyekszenek összefogni, a többi magyar emberrel pedig igyekeznek megismertetni az ősi hagyományokat. A dobkör vezetője elmondta azt is, hogy igyekeznek eleget tenni minden felkérésnek, hogy mind több embert ismertessenek meg a táltosdobok hangjával, rezgésével, amellyel gyógyítani is lehet.

– Vissza szeretnénk ezt az életmódot hozni az emberek tudatába, hogy az emberek higgyenek abban, hogy a táltosdobok rezgése pozitívan hat rájuk – nyilatkozta.