2024. április 19., péntek

Emlékmű az ártatlanul kivégzetteknek

Az újvidéki városi képviselő-testület valószínűleg az év végéig napirendre tűzi egy, az 1944-ben és 1945-ben ártatlanul kivégzettek előtt tisztelgő emlékmű megépítésének a javaslatát.

A Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezetétől származó indítványban a kegyhely lokációjaként a limáni 1300 Kaplara és az Ivo Andrić utcák kereszteződését (felvételünkön) jelölték meg. Az önkormányzat illetékes intézményeitől függ, hogy elfogadják-e ezt a javaslatot. A beadvány értelmében a leendő emlékművön nem tüntetnek majd fel kiemelve egyetlen nemzetet vagy vallást sem, felsorolási formában sem. Az ártatlan áldozatok emlékére emelik, nemzeti, vallási vagy egyéb hovatartozástól függetlenül. – Létezett ugyan egy teljes, 1300 nevet tartalmazó lista a kivégzettek névsorával, de az eltűnt. Az utóbbi időben végzett kutatások eredményeként sikerült összeállítani egy 300-400 nevet tartalmazó listát, de a névsor nem lehet teljes és végleges mindaddig, amíg nem kerül elő az eredeti lista. Nem hiszem, hogy valaha is megtalálják. Ezért az emlékműre nem írunk sem neveket, se nem utalunk senkire. A legtöbb magyar áldozat volt, de voltak köztük szerbek és németek is. A magyarok mellett áldozatul estek szerb tanítók és papok is, az értelmiségiek különböző rétegekből... Az emlékműre legalább három nyelven – de megtörténhet, hogy az emlékmű-állítási teendőkkel megbízott bizottság javaslatára akár hat nyelven is – felírják majd, hogy az ártatlan áldozatok emlékére emelték, és ez a legfontosabb – magyarázta Kiss Gyula képviselő-testületi tanácsnok.

Az emlékmű és a legfeljebb 30 négyzetmétert elfoglaló emléktelek helye a folyamőrség kaszárnyájának tőszomszédságában van, nagyjából 5-10 méterre az Ivo Andrić utcától. A korabeli dokumentumok arról tanúskodnak, hogy a kivégzettek többségét ebben a kaszárnyában tartották fogva, mielőtt a vesztőhelyre vitték őket, sokan közülük itt haltak meg, agyonverték őket.