2024. április 24., szerda

Ideiglenes ügyvezető igazgató a DTD Krivaja élén

A DTD Krivaja Vízgazdálkodási Gazdasági Társaság dolgozói befejezték a sztrájkot. A vállalat élére ideiglenes ügyvezető igazgatót nevezett ki az állami megbízott, aki a községi-képviselő-testület elnökével együtt meghallgatást nyert a tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság képviselőjénél. Most közösen keresik a jelenlegi súlyos helyzet megoldását.

Május 23-án sztrájkba léptek a dolgozók, és a megmozdulás egész nyáron át tartott a topolyai székhelyű DTD Krivaja Vízgazdálkodási gazdasági Társaságban. Milana Počuča, az állami tőke gondnoka az önkormányzathoz fordult segítségért. Saša Srdić, a községi képviselő-testület elnöke ezt követően kezdeményezte a tartományi titkárságnál a tárgyalások megkezdését. Ennek eredményeképpen Počučát és Srdićet fogadta Ljiljana Andrić, a Vuk Radivojević által irányított mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság titkárhelyettese. A megbeszélések során – Počuča elmondása szerint – egyetértettek abban, hogy a jelenlegi nehéz helyzetből mielőbb kiutat kell találni. Abban is azonos nézeteket vallottak, hogy lehetőség szerint meg kell próbálni a csődöt elkerülni, ami azért is fontos, mert a vállalatot eredetileg is közérdekű tevékenység végzésére alapították. A helyzet azonban igen összetett, a kiutat sem lesz könnyű megtalálni. A dolgozók megszüntették a sztrájkot, a még meglévő 23 foglalkoztatott továbbra is munkaviszonyban maradt. Egy részük a szabadságát tölti, néhányan a szivattyútelepek, gátak és más vízügyi létesítmények karbantartásával vannak megbízva, rendszeresen végzik is a feladataikat. Az adminisztratív személyzet pedig egy átfogó helyzetfelmérés elkészítését kezdte meg, melyben felvázolják a jelenlegi állapotokat, és a lehetséges megoldásokat is javasolni fogják majd. Egy ilyen okmány elkészítésében állapodtak meg a titkárságon, melynek áttekintése nyomán próbálnak majd megoldásokat keresni.

A korábbi igazgató lemondott, Počuča pedig Cecilija Vujnovićot, a műszaki részleg vezetőjét nevezte ki megbízott igazgatónak. Vujnović elmondta, hogy a dolgozók a sztrájk idején is eleget tettek törvényes kötelezettségeiknek, ami a munkafeladatok minimális ellátást illeti. Hosszabb távon is megoldást kell találni a víztározók, a mintegy 160 kilométernyi csatornahálózat, valamint a topolyai és a kishegyesi községek területén található hidrotechnikai objektumok felügyeletére és karbantartására. 2012 óta rendszertelen a bérek kifizetése, idén kétszer kaptak félhavi fizetést a dolgozók. A dolgozók pereltek és a bíróság a vállalatot az elmaradt bérek kamatostul történő kifizetésére kötelezte. Ennek végrehajtása végett a cég folyószámláját több mint 20 millió dinárral zárolták. A DTD Krivaja 2015 augusztusáig társadalmi vállalatként működött, majd ennek a tulajdonformának a megszűnését követően államosították, de nem nyerte el a közvetlen költségvetési felhasználó státusát. A vállalat alaptevékenységei közé tartozik – a bírósági bejegyzés szerint – különféle hidrotechnikai objektumok kiépítése. 1980-as évek közepétől kezdve a topolyai és kishegyesi községek területén található víztározók, valamint a csatornahálózat és az öntözésre, illetve lecsapolásra szolgáló létesítmények felügyeletével és karbantartásával van megbízva. Munka most is lenne, de amíg a folyószámla zárolva van, nem tudnak még üzemanyagot sem vásárolni, ezért a helyzet rendezéséig nem tudnak versenypályázatokra jelentkezni, vagy más típusú szerződéses kötelezettséget felvállalni.