2024. április 18., csütörtök

Szigorítottak a látogatás feltételein

A topolyai egészségház szülészeti részlegére vonatkozóan

Az eddigi szabad bejárású és korlátlan időtartamú látogatás mostantól szigorú keretek közé szorult, olvasható egy hete a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülészeti részlegének hirdetőtábláján is megjelentetett felhívásban.

Tilos az osztályon való engedély nélküli tartózkodás, ahogy a szülőszobába sem mehet be a hozzátartozó. Az osztályon tartózkodó kismamákat mindennap lehet azonban továbbra is látogatni, a látogatás ideje azonban meg van szabva: délelőttönként 10 és 11, délután pedig 17-18 óráig tehetik meg ezt. Ezek a látogatások a szülészet előcsarnokában zajlanak. Az újszülötteket az ügyeletes személyzet mutatja meg a látogatóknak. Apás vagy a szülő nő legközelebbi hozzátartozója jelenlétében zajló vajúdás, szülés, a megfelelő törletekkel (amik természetesen negatívak kell, hogy legyenek) továbbra is lehetséges az osztályon. Az egy ágyas ún. apartman-részleget igénybe vevőknél is leszűkült a látogatás lehetősége a közvetlen hozzátartozókra, megfelelő öltözetben. A látogatás időtartama ott is csökkent, az erre vonatkozó időpontok a fentebb leírtak szerint alakulnak.
A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülészeti osztályán felkészült egészségügyi szakszemélyzet és továbbra is családbarát gondoskodás várja a szülni vágyó kismamákat, hangsúlyozta dr. Agyánszki János, az egészségház igazgatója, akinél a szigorítások bevezetésének okairól érdeklődtünk. Az általános szakorvos-intézményvezető az okok felsorolásánál mindenekelőtt azt emelte ki: a biztonsági tényezők biztosítása szerepelt meghozatalukról való döntésük esetében első helyen. Az intézményre is vonatkozó racionalizáció következtében ezen részlegben is csökkent a szakszemélyzet létszáma, így mindenekelőtt személyzetet érintő szervezéstechnikai okai vannak a változások kieszközölésének. A szakszemélyzet létszáma nem teszi lehetővé a meghatározatlan időszakban és terjedelemben történő látogatások folyamatos lekövetését, felügyeletét. Az újszülötteket és a kismamákat érő esetleges fertőzések elkerülése végett is szükség mutatkozott a szigorítások bevezetésére, csakúgy, mint testi épségük megőrzése okán.
Az országos tendenciával ellentétben a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülészetén évről évre növekszik a szülésszám, és egyre több Topolya községen kívül élő hölgy is ezt a közeget választja ahhoz, hogy világra hozza kisbabáját. A 2015-ös évben a topolyai egészségház szülészetén 202 kisbaba látott napvilágot, számuk az utóbbi hat évben folyamatosan növekvő tendenciát mutat. 2010-ben 162, 2011-ben 170, 2012-ben 175, 2013-ban 190, 2014-ben pedig 196 baba született a topolyai kórházon kívüli szülészeten, amely létesítményben az elmúlt évben a szülő kismamák mintegy 22 százaléka nem Topolya közégi lakos volt. 97 fiú és 105 lánygyermek látott napvilágot 2015-ben Topolyán, a legapróbb újszülött 2020, a legnagyobb testsúllyal született pedig 4580 grammal. 153-an 3000 és 4000 gramm közöttiek voltak. 2016-ban mostanáig 120 újszülöttet segítettek világra a topolyai szülészeten.