2024. április 25., csütörtök

Štefanek és Kalinić beírta magát a történelembe

A két szabadkai sportoló neve felkerült a város Olimpiai kútjára

Felkerült az Olimpiai Kútra Davor Štefanek, olimpiai aranyérmes bírkózó és Nikola Kalinić, olimpiai ezüstérmes kosárlabdázó neve a szabadkai Sugárúton. A tegnapi ünnepélyes táblaavatón a két sportoló, Štefanek és Kalinić is megjelentek, mindkettejüket taps és ováció fogadta. Az alkalom tiszteletére nagyon sok szabadkai, elsősorban fiatalok és gyermekek, szüleik kíséretében látogattak el vasárnap délelőtt a Sugárútra.

A két sportoló csaknem egy órán keresztül osztogatta az autogramokat, ki a pólójára, okostelefonjára, ki a saját kosárlabdájára kért aláírást a szabadkai „hősöktől”. A két névtábla avatóját követően a sajtónak nyilatkozva mindketten büszkén és meghatódva álltak a kamerák, mikrofonok előtt.

– El vagyok ragadtatva, hogy ennyi fiatal és kisgyerek eljött ma ide, mindez azt bizonyítja, hogy a gyerekek igenis érdeklődnek az értékes dolgok iránt, csak fel kell hívni a figyelmüket ezekre az értékekre – mondta Nikola Kalinić, aki éveken át a Sugárúton tette meg az utat a Sportcsarnokig, ahová az edzésekre járt.

Davor Štefanek előbb a rajongóknak tett eleget, csak a több tucatnyi fotó és aláírás után állt az újságírók elé:

– Magabiztosan utaztam el Rióba, tudtam, mit tudok elérni és sikerült is teljesítenem. Azok a világklasszisok között szerepelni, mint amilyen Mester Gyula, Refik Memišević és még sorolhatnám, leírhatatlan érzés. Szabadka a sportok városa, a 11 olimpiai aranyérem nem jelenthet mást, csupán annyit, hogy remélhetőleg új emlékkutat kell kiépíteni, mert ezen már nincs új névnek hely – mondta Štefanek.

Az olimpiai kutat, amelyet 2008-ban állítottak fel, a szabadkai Bardić család adományozta a Zagrad nevű egyesületen keresztül a városnak.

– Azt kívánom, hogy ez a kút megteljen, és a város számára új emlékhelyet kelljen felállítani. Két érem kiváló eredmény ennek a városnak – nyilatkozta Miodrag Bardić.

Az ünnepségen tiszteletét tette két egykori olimpikon, Mester Gyula és Dušan Maravić is.

Szabadka polgármestere, Bogdan Laban kiemelte, a város igyekezni fog, hogy a jövőben megfelelően segítse a város sportklubjait és ezzel hozzájáruljon a jó eredmények eléréséhez.