2024. április 25., csütörtök

Öt baba született a város napján

Emlékplakettet és tízezer dinárt ajándékozott a polgármester és a képviselő-testület elnöke a szeptember elsején Szabadkán született babáknak – Három kisfiú és két kislány jött a világra csü

A szeptember elsején, vagyis Szabadka város napján világra jött kisbabáknál tett rövid látogatást és nyújtott át plakettet és tízezer dináros támogatást Bogdan Laban, a város polgármestere és Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke. A Szabadkai Közkórház szülészeti osztályán elsején öt kisbaba született: három kisfiú és két kislány.

– Ez egy újdonság, de a jövőben gyakorlat lesz. Nagyon szép események miatt vagyunk ma itt, hiszen öt kisbaba született Szabadkán szeptember elsején, a város napján. A Szabadkai Közkórház az egyik kiemelten fontos intézménye a városnak. Azért jöttünk ma látogatóba az édesanyákhoz, hogy gratuláljunk nekik, egy szerény plakettet nyújtsunk át és egy tízezer dinár értékű támogatással segítsük a mindennapjaikat. Tudjuk, hogy ennél sokkal több pénzre van szükség, hogy egy gyermeket felneveljünk, Szabadka ezért több téren is segíti a családalapítást. Az idén 22 millió dinárt fordítunk a gyermeket vállalók, a várandósok megsegítésére – mondta Bogdan Laban, majd kiemelte, a következő évben ennél jóval nagyobb összeget szeretnének a natalitás növelésére fordítani.

Szerbiában tavaly 65 000 baba született, Vajdaságban 18 ezer. Szabadkán az elmúlt öt évben 8339 gyermek jött a világra, de a tendencia az, hogy ez a szám folyamatosan csökken. Tavaly 70-nel kevesebb gyermek született a városban, mint az azt megelőző évben.

– Azt szeretnénk, hogy minél több bölcsőt ringassanak ebben a városban, sokat teszünk majd azért, hogy ennek megsegítéséhez a város is hozzájáruljon – mondta a polgármester.

Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke elmondta, a gyerekek a jövő zálogai, hiszen akkor tudjuk megtölteni az iskolapadokat, egyetemeket és később a munkahelyeket, ha elegendő gyermek születik, ennek a feltételeit pedig javítani kell.

– Egy elöregedő társadalomra nem lehet jövőt építeni. Itt kezdődik az élet, a szabadkai szülészeten, ezért szerettük volna üdvözölni az anyukákat és gyermekeiket, akik Szabadka város napján ünneplik majd a születésnapjukat – mondta Bunford.

Dr. Goran Mavrak, a szülészeti osztály főorvosa kiemelte, az öt gyermek közül hárman természetes úton, ketten császármetszéssel jöttek a világra. Évente 1300–1400 gyermek születik a Szabadkai Közkórházban, a szülészet pedig minden figyelemnek örül, ami az önkormányzat részéről érkezik, tette hozzá dr. Mavrak.

A szabadkai önkormányzat egyébként támogatja a méhen kívüli megtermékenyítést is a rászoruló párok számára. 2015-ben három, 2016-ban két esetben segített az önkormányzat. Emellett minden várandósnak, függetlenül attól, hogy munkaviszonyban van-e vagy sem, az önkormányzat egyszeri, 15 ezer dinár értékű támogatást nyújt. 2015-ben 1057 kérvény érkezett, és mindegyiket pozitívan bírálták el, 2016-ban pedig augusztus 17-ével bezárólag 681 kérvény érkezett, s mindegyiket jóváhagyták. Az elsőszülött gyermek után 10 000 dináros támogatást utal a város. 2015-ben 598 kérvényt bíráltak el, 2016-ban pedig augusztusig 302 ilyen kérvény érkezett. Az önkormányzat a későbbiekben is támogatja a családokat. A harmadik, illetve negyedik gyermek ingyenes óvodai ellátását, illetve a költségek megtérítését kérvényezhetik a családok. 2015-ben 640 ilyen kérvényt bíráltak el pozitívan, 2016-ban pedig 489-et.