2024. április 19., péntek

Önkormányzati ajándékcsomag a szenttamási iskolásoknak

Ötszázhatvanöt diák számára szólalt meg csütörtökön reggel a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában az iskolacsengő. Az elsősök fogadását augusztus 31-én tartották az iskola előcsarnokában. Ötvennégy kisdiák lépte át először az iskola küszöbét. Az idén, a tavalyitól eltérően, csak egy magyar első osztály indul 19 tanulóval, Matarugin Elvira a tanítónőjük.

Az előcsarnok megtelt a szenttamási elsősökkel

Az előcsarnok megtelt a szenttamási elsősökkel

Matarugin Elvira tanítónő és a 19 magyar tagozatos elsős

Matarugin Elvira tanítónő és a 19 magyar tagozatos elsős

Jókívánság a legkisebbeknek

Jókívánság a legkisebbeknek

A kis elsősöket és szüleiket tegnap először az iskola igazgatója, Munjin Szokola Erika köszöntötte. A tarka műsor után az iskola pedagógusa, Jović Marika felolvasta a névsort, a kicsik pedig felsorakoztak a tanító nénik mellé, és első ízben ültek be az iskolapadba.

A szenttamási önkormányzat már évek óta biztosítja minden elsős számára az alapfelszerelést tartalmazó csomagot az iskolába való induláshoz. A diákoknak az ajándékcsomagokat ezúttal Lazar Krajinović alpogármester és Ifjú Zoltán, a községi tanács oktatási és kulturális tanácsosa adta át. Ifjú Zoltán lapunknak elmondta, az önkormányzat immár ötödik éve biztosítja az elsősök számára az alapcsomagot. Az idén a község négy általános iskolájában 175 ilyen csomag került kiosztásra.

‒ Sajnos minden évben kevesebb elsős van, most 175 csomagot osztottunk ki. Ez nem nagy csomag, de indulásnak jó. A szülőknek, azt hiszem, segítünk azzal, hogy induláskor egy kicsit besegítünk a felszerelés beszerzésébe. Főleg füzeteket, írószerszámokat, radírt, tolltartót, rajzblokkot kapnak, úgyhogy indulásnak teljesen elég.

Ifjú Zoltán hozzátette, az idén az önkormányzat a község területén lévő óvodák és általános iskolák számára 50 százalékban megtéríti az uzsonnaköltségeket, és a jövőben is ezt tervezi.

Munjin Szokola Erika, a Zmaj iskola igazgatónője elmondta, a 2016/2017-es tanévet az iskolában két szerb tannyelvű osztály kezdi, összesen 35 tanulóval, és egy magyar osztály 19 tanulóval.

−  A másodikosoknál két magyar osztály lesz, a harmadikosoknál és a negyedikeseknél pedig egy-egy. Ötödiktől nyolcadikig 2-2 magyar osztály kezdi meg a tanévet. A szerb tannyelvű osztályokból mindenhol 2-2 van, egyedül a hetedikeseknél van három. Mindent összegezve, az idén az iskola 13 osztályában az idén 225 magyar diákunk lesz, 20 diákkal kevesebb, mint tavaly – mondta az igazgatónő.