2024. április 20., szombat

Szijjártó: a V4 a leghatékonyabb szövetség az unióban

Történelmi szintű békét hozott a térségnek a visegrádi együttműködés, amely minden idők legjobb állapotában van jelenleg, és éppen a legjobbkor – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A visegrádi együttműködés a legszorosabb és a leghatékonyabb szövetség ma az Európai Unión belül – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Éppen a legjobbkor

A tárcavezető közlése szerint a visegrádi együttműködés történelmi szintű békét hozott a térségnek, ezt az utóbbi évek diplomáciai gesztusai is alátámasztják.

“Ez azt mutatja, hogy a visegrádi szövetség minden idők legjobb állapotában van jelenleg” – fogalmazott, hozzátéve, éppen a legjobbkor, hiszen most nagy szükség van arra, hogy a közép-európai államok együttműködjenek, például az uniót érő kihívások miatt.

Szó sem lehet újabb brüsszeli hatáskörökről

A V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) álláspontjával kapcsolatban megjegyezte, úgy látják, erős európai integrációt csak erős tagállamokra lehet alapozni. “Szó sem lehet arról, hogy újabb hatásköröket telepítsünk Brüsszelbe, mert az elmúlt időszak kétségtelenül súlyos kihívásaira jó válaszok tagállami szinten születtek, ezért minél több fontos döntési kompetenciát a tagállamok szintjén kell tartani” – mondta a külügyminiszter.

Bővítés, orosz kapcsolatok, külső szövetségesek

Az Európai Unió jövője szempontjából – Szijjártó Péter szerint – nélkülözhetetlen a bővítés folytatása, az Oroszországgal fenntartott pragmatikus viszony újrarealizálása, gazdasági érdekek miatt, és külső szövetségesek keresése.