2024. március 29., péntek

Több mint kétezer emberrel végeztek a Fülöp-szigeteken három hónap alatt

Összesen 2400 ember vesztette életét a Fülöp-szigeteken három hónap leforgása alatt a Rodrigo Duterte elnök által meghirdetett drogellenes háborúban a helyi rendőrség vasárnap közzétett adatai szerint.

A feltételezett bűnözők közül mindössze 1011-gyel végzett a rendőrség, a fennmaradó 1391 haláleset ügyében a hatóságok nyomozást folytatnak - pontosított a közlemény.

Ez azt jelentheti, hogy az utóbbi csoport tagjai az önkényes igazságosztók, milíciák vagy személyes bosszú áldozataivá válhattak.
A májusban elsöprő többséggel megválasztott Duterte azt ígérte, hogy - ha kell, több tízezer haramia élete árán - felszámolja a bűnözést az ázsiai országban. Azóta szinte nem telt el nap anélkül, hogy a rendőrség ne számolt volna be "jogos önvédelmi akciókban" meggyilkolt drogkereskedőkről.

Azonban számos bűnöző titokzatos fegyveres ítéletosztók keze által vesztette életét; sokuk holtteste mellett kartonpapír jelezte, hogy drogkereskedőkről van szó. A rendőrség arra gyanakszik, hogy több esetben a maffia állhatott a gyilkosságok mögött, amely így próbálta leplezni bosszúját az árulókkal szemben.

Az ENSZ és a jogvédő szervezetek erőteljesen elítélték az önbíráskodást, miközben nyilvánvaló, hogy a meggyilkoltak közül nem mindenki volt bűnöző. Duterte azonban jelezte: nem zavartatja magát a nemzetközi bírálatok miatt, és folytatja könyörtelen kampányát.

Pénteken 14 halálos áldozatot követelő pokolgépes merényletet hajtottak végre Davaóban, ahol Duterte polgármesterként országos ismertségre tett szert. A robbanás egy piacon történt az előkelő Marco Polo szálloda előtt, ahol az államfő gyakran megszáll. Az események után a helyszínen tartózkodó elnök "a jogállam végét" helyezte kilátásba, ami megfigyelők szerint azt jelentheti, hogy a hadsereg hamarosan szélesebb hatalmi jogosítványokat kaphat az ázsiai országban.