2024. április 20., szombat

Litvánia két év óta először lőszert szállított Ukrajnának

Litvánia az ukrán válság 2014-es kirobbanása óta első alkalommal lőszert szállított Ukrajnának - közölte szombaton a balti köztársaság vezérkarának szóvivője.

A mintegy 150 tonnányi lőszerszállítmány túlnyomórészt az AK-47-es típusú gépkarabélyok különböző változataihoz használatos, 5.45 kaliberű töltényekből áll, amelyekre Litvániának egy haderőreformot követően nincs már szüksége.

Vilnius magára vállalta a hadianyag biztonságos szállításának feladatát, a költségeket viszont Kijev fedezte.

A vilniusi védelmi tárca hangsúlyozta: a Kijevnek nyújtott katonai segítségnyújtással szigorúan tartották magukat az érvényben lévő megállapodásokhoz.

"Azt üzenjük Ukrajnának, hogy nincs egyedül. Litvánia folyamatosan segítette Ukrajnát területi épsége megőrzéséért folytatott harcában és értékeinek védelmében, illetve tőlünk telhetően továbbra is segíteni szeretnénk" - jelentette ki Juozas Olekas litván nemzetvédelmi miniszter.

Nyugati kormányok és Kijev is azzal vádolják Moszkvát, hogy felfegyverzi és támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat egy olyan konfliktusban, amely eddig több mint 9000 ember életét oltotta ki 2014 óta.

Litvánia korábban sebesült ukrán katonákat fogadott kórházi kezelésre és katonai tanácsadókat küldött Kijev támogatására.