2024. április 25., csütörtök

A vonat megy, a sorompó áll

„Minden kereszteződés biztonságos a maga módján”

Felemelt sorompó mellett robogott el egy tehervonat pénteken délelőtt tizenegykor az újvidéki Heréskert városrészben, az Európa sugárút közelében. A lakosok le is fényképezték. Szerintük nem ez az első eset, hogy ilyesmi történik ebben a városnegyedben. Megjegyezték azonban, szerencsére az utóbbi időben  nem volt balesetek.

A polgárokat joggal háboríthatják fel ezek az esetek, a vasútvállalat illetékesei szerint azonban „aggodalomra semmi ok”.

A Szerbiai Vasutak Infrastruktúrája nevű holdingcég szerint ez nem egy rendkívüli dolog, hiszen a mozdonyvezetők és a többi dolgozók is tudják, hogy mikor mit kell tenniük.

– A mozdonyvezető kötelező lassítani az útkereszteződés előtt, valamint jelezni azt, hogy közeledik hozzá. Az előfordul, hogy a rámpák meghibásodnak, de sokkal nagyobb problémát jelent az, hogy állandóan ellopják őket. Igaz, legtöbbször az alkatrészeket fújják meg, ami pont elég ahhoz, hogy később ne működjenek. Állandóan jelezzük az államvezetésnek, vegye komolyabban a vasutakon történő lopások ellenőrzését – fejtették ki a vállalat munkatársai.

A polgárok már arról is beszámoltak, hogy váltókezelő sem volt az útkereszteződésnél, ezért a mozdonyvezető saját kézzel emelte le, majd fel a sorompót.

Az illetékesek szerint, attól hogy nincs váltókezelő, az még nem jelenti, hogy nem biztonságos az átkelés.

– Az útkereszteződések mind biztonságosak, még akkor is, ha nincs sorompó előttük. Több helyen van figyelmeztető stoptábla, andráskereszt, esetleg villanyrendőr. Sajnos, a legtöbb esetben a baleseteket mégis a sofőrök figyelmetlensége okozza. A vonatok a saját útvonalukon közlekednek, és a sebességük miatt képtelenek idejében megállni, ezért kell rájuk figyelni – hangsúlyozták a vasútvállalatban.