2024. április 19., péntek

Helyismereti kiadványok és a szabadkai nyomdászat

A városnapi rendezvénysorozatba kiállítással kapcsolódott be a Városi Könyvtár
(Fotó: Tápai Renáta)

(Fotó: Tápai Renáta)

A szabadkai honismereti könyv fejlődése a XVIII. század közepétől napjainkig címmel nyílt kiállítás a városnapi rendezvények részeként a Városi Könyvtárban. A hétfőig látható kiállítás összeállítójától, Hicsik Dóra könyvtárostól megtudtuk, idén a városnap alkalmából helyismereti könyvek kiállítása mellett döntöttek, mert a szabadkaiak szeretik a saját városukat, elég sokat tudnak is róla, viszont mindig meglepődnek, hogy a könyvtárban milyen könyvek vannak ebben a témában és egy-egy ilyen kiállítás után visszajönnek, beleolvasnak, kikölcsönzik őket.

– Most azokat a helyismereti könyveket állítottuk ki, amelyeket Szabadkán nyomtattak, mert a szabadkai nyomdák is előtérbe kerültek idén. Ehhez kötődően egy prezentációt is készítettünk Pillanatok a szabadkai nyomdászat történetéből címmel – hallottuk Hicsik Dórától.

A kiállítás háromnyelvű válogatás, szerb, magyar és horvát nyelvű könyvek kerültek az üvegburák alá. A kiállított kiadványok között régieket és újakat is találunk, egyebek mellett Iványi István könyvét a város történetéről, de megtalálható a városháza átadására kiadott könyv 1912-ből, templomokról, szabadkai képeslapokról szóló könyv, és a kiállításon a Városteremtők két kötete és az Elbontott Szabadka című könyvek is helyet kaptak.