2024. április 26., péntek

Szabadka ünnepe

A város napján átadták a Díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat

Szabadka város zászlajának felvonásával és a Szabadkai Fúvószenekar koncertjével kezdődött meg ünnepélyes keretek között tegnap a városnapi ünnepség. A városi képviselő-testület ünnepi ülésén átadták a Díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat, a város több pontján pedig egész nap színes program várta a polgárokat.

A képviselő-testület elnöke, Bunford Tivadar köszöntötte a városnapi ünnepség díszvendégeit, az előző évek díjazottjait, a történelmi egyházak képviselőit, a testvérvárosok képviselőit, a nemzeti tanácsok elnökeit, konzulátusok, a tartományi kormány, köztársasági parlament helyi küldötteit.

Az ünnepi ülésen fellépett Oliver Njego operaénekes, aki Rossini Szibériai borbély című darabjából énekelt részletet, majd Predrag Militić színművésszel közösen Aleksa Šantić versét adták elő. Szeged város ajándékaként Baracskai Judit operaénekes emelte az ünnepség fényét. A művészeti műsor keretében magyar, szerb és horvát nyelven is hallhattunk szavalatokat.

Ünnepi beszédében Bogdan Laban, Szabadka polgármestere hangsúlyozta, az elmúlt két hónap ugyan nem elég arra, hogy valamiféle összegzést tartson, inkább arra tért ki, mik azok a célkitűzések, amelyeket az új városvezetés a négyéves mandátuma alatt mindenképp meg akar valósítani.

– Szembe kell néznünk a realitással, s azzal, hogy változtatnunk kell a hozzáálláson, csakis a szakértelem kerülhet előtérbe. Palics fejlesztése elsődleges célunk. Nem fogjuk engedni, hogy bárki is megállítson bennünket a fejlesztés útján. Emellett kiemelten fontosnak tartjuk, hogy minden szabadkai polgárral törődjünk, azokkal különösképp, akik segítségre szorulnak – hangsúlyozta Laban, majd hozzátette, ki kell használni Szabadka jó földrajzi adottságait, a város vezetésének kötelessége ezt kihasználni és munkahelyeket teremteni, beruházókat vonzani a városba.

– Szabadka Szerbia fejlődésének gőzmozdonya kell, hogy legyen – tette hozzá Bogdan Laban.

Szabadka polgármestere a fiatalokra való odafigyelés kapcsán elmondta, csaknem 800 gyermek vesz részt a városnapi programokban, ennyien kapnak lehetőséget, hogy fellépjenek, megmutassák tehetségüket.

Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke ünnepi beszédében arra tért ki, június 2-án alakult meg az új összetételű városi képviselő-testület, a polgármestert, az alpolgármestert és az új összetételű Városi Tanácsot pedig június 23-án választották meg, ekkor állt össze teljes egészében az új városvezetés, amely összetételét tekintve megegyezik a tartományi és a köztársasági kormánnyal. A vertikális kommunikáció ezentúl konstruktív és folyamatos, az erre épülő eredményesség kérdése pedig vitathatatlan, mondta.

– Feladatunk, hogy munkalehetőséget biztosítsunk a város polgárainak, tehermentesüljön Szabadka az áthaladó forgalomtól, vagyis megépüljön az Y elágazás, befejeződjön a szabadkai Népszínház építése. Eljött az ideje annak is, hogy visszaállítsuk Palics fürdő régi fényét. A gazdasági mutató feljavításával, új munkalehetőségek biztosításával csökkenthetjük a szakképzett lakosság és a fiatalok elvándorlását a nyugati országokba. Teremtenünk kell és ebben a teremtésben mindannyiunknak részt kell venni. Hinnünk kell és én hiszek a szabadkaiakban – mondta Bunford Tivadar.

A vkt idei döntése alapján Díszpolgári címet Matija Bećković а jelenkor legjelentősebb szerb írójának tartott alkotó kapta. A díjátadást követően Matija Bećković elmondta, számára nagy megtiszteltetés és izgalom ez a díj. Véleménye szerint sokkal többen megérdemelték volna ezt a díjat, de ő nem lehetne büszkébb, amiért őt választották.

– 1941-ben apám elvitt minket egy montenegrói faluba, ott nőttem fel fizikailag. De lelkileg itt voltam, Vajdaságban. Akkor mindent magunkkal vittünk, Szabadkát, Magyarkanizsát, ahonnan édesanyám származott, a húsdarálót, a kenyérmorzsát, a babakocsimat, a kalácsformákat, mindent, ami ott ismeretlen volt, de nekünk a világot, a mennyországot jelentette. A csillagokat bámulva kerestem a vajdasági városokat. Zentát, ahol születtem, Szabadkát, amelyen keresztül minden utam vezetett – mondta Bećković.

Pro Urbe díjban Živorad Đurić kriminalisztikai szakjogász, sportoló, jótékonysági munkás, dr. Kata Dulić növényvédelmi szakmérnök és Bíró Lívia közgazdász részesültek.

– Számomra ez egy csodálatos nap, ilyen szép ajándékot kapni Szabadkától. Itt élek már 35 éve, nagyon szeretem ezt a várost és segítek, ahogyan csak tudok. A Soroptimist Klub elsősorban a nőkre figyel, ez nem az én munkám, hanem a klub eredménye, 22 hölgy, 2014 óta működünk, s remélem, hogy a jövőben más városokban is alakulnak klubjaink. A legfontosabb akcióink közé a Közkórház, a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskolát is segítjük, a zombori Biztos házat is támogatjuk – nyilatkozta Bíró Lívia.

Az ünnepséget követően megszegték a város tortáját, az ünnepi program pedig előadásokkal, este pedig koncerttel folytatódott.