2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÁS

Elcsalták Lőrincz bronzérmét?

A Magyar Birkózószövetség elhatárolódott a hírtől

A riói olimpián botrány kerekedett a több sportágban észlelt gyanús bíráskodás miatt. Az ökölvívásban már az ötkarikás ideje alatt számos bírót eltiltottak és hazaküldtek. Sajnos, nem ez volt az egyetlen olyan sportág, ahol gyanús ítéletek születtek, hanem például a birkózás is, ahol magyar kárvallottja(i) is volt(ak) egy-egy gyanús döntésnek. A leglátványosabb a kötöttfogás 85 kg-os súlycsoportjában történt, ahol a bronzmérkőzésen Lőrincz Viktor 3:2-re vezetett a német Denis Kudla ellen, űzte-hajtotta az ellenfelét, fél perccel a meccs befejezte előtt mégis őt küldték szőnyegre, s a kapott egy ponttal a német nyert. A meccs befejeztével Lőrincz könnyezve nyilatkozott, mondván: „Olyan dolgok történtek ezen a mérkőzésen, amik a szabályokkal szembemennek. Érthetetlen, hogy ilyen megtörténhet egy olimpián, gyakorlatilag egy bronzérmet vettek el tőlem. Nem tudom, mikor fogom ezt megemészteni, de megyünk tovább és csináljuk.”

A Borsnak nyilatkozott Péteri László 2014-es aranysípos bíró, aki elmondta: „A Lőrincz Viktor meccsén szőnyegelnökként tevékenykedő szlovén Stanislav Šernek elárulta, hogy nyomást gyakoroltak rá, hogy a németet hozza ki győztesnek. Šernek elmesélte, folyamatos pressziót gyakoroltak rá, hogy Lőrincz ellen ítéljen. Erre nem volt hajlandó, mire fel a háttérből utasították, hogy mi a kötelező teendője, így végül mégis asszisztált Lőrincz vereségéhez.”

Egyébként nem a szlovén az egyetlen, aki megszólalt az ügyben: az olimpián szintén bíráskodó amerikai Zachany Errett és a francia Regina Le Greit is bejelentette, hogy nem hajlandó több meccset vezetni, mert előre megszabták nekik, hogy ki nyerjen.

Péteri szerint a bíróbizottság elnökének, a német Antonio Silvestrinek nincs köze a visszaélésekhez, a szálakat ugyanis a Nemzetközi Birkózószövetség alelnöke, az orosz Mihail Mamiasvili mozgatja a háttérből. Ő volt az, aki Péteri nevét kihúzatta a riói bírók névsorából, mert a magyar többször is orosz birkózók ellen mert ítélni. Közben Nenad Lalović, a nemzetközi szövetség szerb elnöke kemény kézzel belenyúlt a hangyabolyba, és eltiltotta a riói olimpián közreműködő bírók 80 százalékát…

A Magyar Birkózószövetség közleményben elhatárolódott a hírtől:

Ami a kérdéses cikk alapinformációit illeti, kiderült, s ezt a két érintett, az újságíró és a megkérdezett nemzetközi bíró is megerősítette, hogy köztük egy magánbeszélgetés zajlott, amelynek során felállítottak egy hipotézist, de fel sem merült, hogy ez nyilatkozatként megjelenik, így a tartalma sem ellenőrzött és a kérdezett által megerősített. Az MBSZ semmilyen hivatalos csatornán nem értesült, nem értesülhetett a megjelentekről, ezektől elhatárolódik. A magyar szövetség a továbbiakban is azon lesz, hogy saját nemzetközi pozícióit erősítve elkerülje a szőnyegen történő hasonló eseteket, illetve megkapja a 2018-as vb rendezési jogát, amivel közvetve erősítené a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot is.”