2024. március 29., péntek

Belgrád nem támogatja a boszniai referendumot

Vučić: A tárgyalás értelmét vesztette, miután Dodik kijelentette, hogy mégis megtartja a népszavazást
Dodik, Vučić és Nikolić a tárgyalás előtt (Fotó: Beta)

Dodik, Vučić és Nikolić a tárgyalás előtt (Fotó: Beta)

– Felesleges ez a találkozó, a tárgyalófelek közül ugyanis egyesek még a megbeszélés előtt meghozták a döntésüket, és azt közzé is tették – jelentette ki Aleksandar Vučić kormányfő az elnöki palotában tegnap délután megtartott ülés előtt, amelyen Tomislav Nikolić államfő a Bosznia-Hercegovinában és a boszniai Szerb Köztársaságban kialakult válság miatt Mladen Ivanićot, Bosznia-Hercegovina elnökségi tagját, Mladen Bosićot, a boszniai SDS (Szerb Demokrata Párt) elnökét és Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét, valamint kormányfőjét, Željka Cvijanovićot látta vendégül. Nikolić és Vučić a bosznia-hercegovinai és a boszniai Szerb Köztársaság szerb képviselőivel folytatott rendkívüli tárgyalása zárt ajtók mögött zajlott. A Bosznia-hercegovinai Béke-végrehajtási Tanács igazgatóbizottsága a hét elején arra szólította fel a boszniai Szerb Köztársaságot, hogy ne tartsák meg a meghirdetett népszavazást a január 9-i köztársaság napjáról. Indoklásukban kiemelték, nem engedhetik meg a daytoni megállapodás megszegését, és az elszakadás kísérletét sem tolerálják. Emiatt hívta tárgyalóasztalhoz Nikolić és Vučić a boszniai szerbeket. A boszniai Szerb Köztársaság szeptember 25-ére írta ki a népszavazást. Aleksandar Vučić a gyűlést megelőzően az újságíróknak elmondta, komolyan elemezték a Boszniában kialakult helyzetet, ám a tárgyalás értelmét vesztette, miután Milorad Dodik a szóbeli megegyezést felrúgva az N1 csatornának nyilatkozva kijelentette, hogy a Bosznia-hercegovinai Béke-végrehajtási Tanács igazgatóbizottságának felszólítása ellenére is megtartja a népszavazást. Mégis tárgyalóasztalhoz ült a boszniai szerb képviselőkkel, hogy meghallgassa mindenkinek az érvelését. A tárgyalásra Vučić utolsónak érkezett, mintegy másfél óra elteltével mégis elsőként hagyta el az elnöki palotát. A várakozó újságíróknak közleményben osztották ki Nikolićnak és Vučićnak a szarajevói és banjalukai szerbekkel folytatott közös nyilatkozatban összefoglalt megbeszélésének következtetéseit. Ez alapján Nikolić és Vučić nem támogatja a boszniai Szerb Köztársaságban meghirdetett népszavazás megtartását, de egyikük sem kívánt beleszólni a politikai vezetők elhatározásába. Az államfő és a kormányfő közös nyilatkozata szerint, Szerbia politikájához hűen, tiszteletben tartják Bosznia-Hercegovina területi integritását, így a boszniai Szerb Köztársaság egységének integritását is. Elítélték ugyanakkor azokat a szervezett támadásokat, amelyek a régió államaiból érkeznek és a boszniai Szerb Köztársaság, valamint a szerb nép ellen irányulnak, de ugyanakkor elítélik a nemzetközi közösség képmutató hallgatását is, a hazug szimmetria és egyensúlyállításának próbálkozásait – áll a közleményben.

– Szerbia a régióban uralkodó helyzet felmérésében fellelt különbségek ellenére kiáll a szerb nép, a boszniai Szerb Köztársaság polgárai és intézményei mellett – fogalmazták meg.

A találkozó után Milorad Dodik leszögezte: népe egységes a köztársaság napjának megvédése tekintetében, és folytatják a népszavazási előkészületeket.

Aleksandar Vučić a boszniai szerbekkel folytatott megbeszélés után, késő délután Dragan Čovićtyal, Bosznia-Hercegovina horvát tagjával is tárgyalt.