2024. április 19., péntek

Szerbia felülmúlta a várakozásokat

Az IMF jóváhagyta a 4. és 5. felülvizsgálat során látottak eredményeit

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatóbizottsága szerdai késő esti ülésén végül is pozitív elbírálásban részesítette a több mint egy évvel ezelőtt Szerbiának jóváhagyott 1,2 milliárd eurós hitelkeret idei, sorrendben 4. és 5. felülvizsgálatának eredményeit. Mint jelentésében megjegyzi, Szerbiai gazdasági felemelkedése felülmúlta a várakozásokat.

Tao Zeng, az IMF igazgatóhelyettese a jó eredményeket azzal magyarázta, hogy sikerült a közfinanszírozást stabilizálni, előrébb jutottak a strukturális reformok, és nőtt a külföldi beruházók Szerbia iránti bizalma. Hozátette azonban, hogy van még min javítani, a szerbiai gazdaságnak még sok a gyenge pontja, például a közadósság magas szintje és a hosszúra elnyújtott reformok még nem felcsillanó vége. Mindennek érdekében – tette hozzá – fontos az előirányzott programok végrehajtása, mert ez az egyetlen módja az átfogó gazdasági növekedés beindításának és a közadósság stabilizálásának.

Mint az igazgatóhelyettes megjegyezte, az idén is sorjáznak a jó pénzügyi mutatók, táptalajuk pedig a bevételi források megerősödésében, valamint a kiadások szigorúbb ellenőrzésében van.

A közszféra észszerűsítése első fázisának befejeztével az az eredmény várható, hogy az idén a jelenlegi szinten tartható a bérekre szánt összeg, de jövőre mélyrehatóbb elemzésekre lesz szükség.

Dicséretes az igazgatóhelyettes részéről, hogy a nagyberuházási tételekre az idén többet költött az állam, de a költségek további lefaragása céljából egységesíteni kellene, vagy egy csoportba tömöríteni mindazokat a kiadásokat, amelyek a kivitelezési tanulmányok és elemzések elkészítésére vonatkoznak.

Az ország pénzügyi politikája kapcsán annyit jegyzett meg, hogy fontos a további elővigyázatosság a pénzügyi konszolidáció és az alacsony infláció miatt. Kedvezően méltatta a Szerbiai Nemzeti Bank pénzügyi politikáját is. Mint mondta üdvözölendő a fluktáló árfolyam tartása.

Szerbia a szóban forgó készenléti hitelmegállapodást tavaly februárban kötötte meg a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel. Az országvezetés nyilatkozott, hogy az 1, 2 milliárd eurós összeget nem kívánja lekérni, csupán biztonsági okokból van rá szüksége. Ha a szerbiai vezetés mégis úgy gondolja, hogy szüksége lenne a pénzre, a 4. és az 5. felülvizsgálati jelentés után, vagyis jelenleg 761,6 millió euró állna a rendelkezésére.

Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter tegnapi felszólalásában elégedetten nyugtázta az IMF döntését, és megjegyezte, ez arra utal, hogy a szerb kormány megtett minden tőle telhetőt, és teljesített mindent amit megígért.

– Még egyszer hangsúlyoznám, nagyon elégedett vagyok, és szerintem a jelentésben más nem is tartalmazhatott volna. Az ország gazdasági mutatói egyértelműek, akárcsak a szerb kormány politikai irányelve. Amit megígértünk, azt teljesítettük is – nyilatkozta újságíróknak.

Hozzátette, nemcsak a kormány, hanem a lakosság is ugyanezen a véleményen lehet, mert a gazdasági növekedéssel egyidejűleg az életszínvonal is növekszik.