2024. április 26., péntek

Topolyán egy osztállyal kevesebbet indítanak

Tanévkezdés Topolya község általános iskoláiban

Topolya község nyolc általános iskolája és az Alapfokú Zeneiskola működését koordináló Társult Iskolák Szervezetének igazgatója, Magdalena Deak-Đukić lapunk kérésére ismertette az intézményük által összeállított azon listát, melyen a mától általános iskolai tanulmányokat folytató kisiskolások Topolya községi területi elosztása, száma szerepel.

A 2016-2017-es tanév kezdetén, szeptember 1-jén Topolya község általános iskoláiban 230 elsős kisdiák kezdi meg tanulmányait, 139-en magyar és 91-en szerb tannyelven. A topolyai Nikola Tesla iskolában az immár folyó tanévben csupán három első osztályt indítottak, köztük egyetlen magyar tannyelvű tagozaton 20 diákkal kezdődött a tanév. Oda szerb tannyelvű általános iskolai képzésre 38 diákot írattak be. A tegnap rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint a Teslában 58, a Csáki Lajos Általános Iskolában 70 elsős kisdiák tanul majd. A Csákiban 32-en szerb, 38-an pedig magyar tannyelven. A bajsai Testvériség-Egység Általános Iskolában 7 elsős lesz szerb, és 13 magyar tannyelvű osztályközösségben. A krivajai Vuk Karadžić iskolában négyen tanulnak majd szerb tannyelven, a gunarasi Dózsa György Általános Iskolában 12 kisdiák magyar tagozaton, a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula pedig iskolában 32. A zentagunarasi Október 18-a Általános Iskolában 9 kisdiák lesz a magyar tannyelvű első osztályban, a pacséri Moša Pijade Általános Iskolába pedig 15 leendő elsős tanulót írattak be magyar tannyelvű, 10-et szerb tannyelvű képzésre. Az elsősök ünnepélyes fogadására és megajándékozására az önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács részéről Topolya község általános iskoláiban szeptember 1-jén, vagyis ma kerül sor. Gunarason 7.15 órakor, Zentagunarason 9-kor, Bajsán és Pacséron 13 órakor, Bácskossuthfalván és a topolyai Csáki Lajos iskolában 16 órakor, a Nikola Tesla Általános Iskolában pedig 16.30 órakor tartják meg a tanévnyitó ünnepségeket, az elsős kisdiákok alkalmi fogadását. A topolyai önkormányzattól kapott információink szerint a magyar tannyelven tanuló elsős kisdiákoknak az MNT által biztosított gazdag iskolafelkészítő csomag mellett az önkormányzat az első osztályban házi olvasmányként forgatott kiadványt, Varga Katalin Gőgös Gúnár Gedeon című alkotását is ajándékozza, órarendet is mellékel hozzá. A szerb tannyelvű tagozatokon tanuló elsős kisiskolásoknak az MNT füzetből és filctollból álló csomagot ajándékoz, Topolya községben emellett, önkormányzati támogatás, figyelmesség gyanánt számukra többféle színes ceruzacsomagból és graffit ceruzákból, ragasztóból, hegyezőből, törlőgumiból álló tanszercsomag is rendelkezésükre áll, továbbá a szerb nyelven tanuló elsősök számára is biztosított lesz az elsős házi olvasmány, valamint a betűkirakó, logopédiai gyakorlatokból álló gyűjtemény.

JELENTŐSEBB FELÚJÍTÁSOK NÉLKÜL

A Társult Iskola illetékesétől kapott információink szerint jelentősebb felújítások az elmúlt nyári szünidőben nem zajlottak Topolya község általános iskoláiban. A nyár folyamán minden épületben meszelés volt. A topolyai Alapfokú Zeneiskolában azonban jelentős, 2.200.000 dináros építkezési munkálatok, felújítások történtek. Jóvoltából a tizenöt évvel ezelőtt kivitelezett udvari épületrész folytatásában többek között négy kisebb tantermet is kiépítettek. A munkálatok június közepén kezdődtek, és két hónapig tartottak. Jelentős módosulások, felújítások zajlottak az épületkomplexum utcai részében is. Az építkezés, a felújítások következményeként, a belső területi átszervezésnek is köszönhetően, tíz tanteremben folyik majd az oktatás a zenede anyaintézményében. Harmincöt négyzetméternyi építészeti területen folyt az építkezés. A korábbi igazgatói szoba is tanterem lesz, a titkári helyiségből szolfézstermet alakítottak ki tanévkezdésre. A koncertteremben is zajlik szolfézsoktatás a jövőben. A mostanáig harmonikatanteremként funkcionáló helyiségben alakították ki az igazgatói szobát, az előtte lévő térben, átjáróban a titkári szoba kapott helyet. Az utóbbinak a padlózatát, mennyezetét is felújították, csakúgy mint a koncertterem megvilágításának, elektronikus vezetékét. Jelenleg készül az új épületrész földgázzal történő központi fűtési rendszerének kiépítési terve, kilenc hangszigetelt ajtót is terveznek beállíttatni, újabb bútordarabokat beszerezni.