2024. április 25., csütörtök

„Jól átgondolt stratégiák mentén kell vezetni a várost”

A városnap alkalmából Bunford Tivadarral, Szabadka képviselő-testületének elnökével beszélgettünk

Ma ünnepeljük Szabadka város napját, ezzel emlékezve meg 1779. szeptember 1-jére, amikor 237 évvel ezelőtt Szabadka elnyerte a szabad királyi város címet. Városunk gazdag történelmi múlttal rendelkezik, amelynek köszönhetően kialakulhatott Szabadka mai arculata és lakossági összetétele, mind nemzeti, mind kulturális, mind vallási értelemben. A városnap alkalmából kérdeztük Bunford Tivadart, a képviselő-testület elnökét.

Szabadkát sokszínű városként szokták emlegetni. Mit jelent manapság szabadkainak lenni?

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– Szabadka sokszínűsége multietnikus, multikulturális és multikonfesszionális mivoltából ered. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 20 különböző nemzetiség él együtt ebben a városban, legnagyobb számban magyarok, szerbek, horvátok, bunyevácok és németek. Hivatalos használatban van a szerb, a magyar és a horvát nyelv, a maguk írásos formájában is. A város ezen tulajdonságára mindannyian méltán vagyunk büszkék. Védjük és ápoljuk a toleranciára épülő hagyományainkat, a közös békés együttélés jó példája pedig értékessé tesz mindnyájunkat. Szabadkainak lenni ezért is megtiszteltetés! Szabadka a századfordulót követő évtizedekben Budapest után a legnagyobb és legnépesebb város volt a térségben, megelőzve Belgrádot, Újvidéket és Zágrábot. A viharos történelmi események dacára őseink megalkottak egy olyan keresztény értékekre épülő kulturális közösséget, amely máig jellemzi városunkat. A keresztény gyökerekből táplálkozó, nemzetileg sokszínű, szorgos közösség példát mutatott az utókornak. A város lakossága megindult a polgárosodás útján, emellett kihasználta a térség mezőgazdasági adottságait is és iparilag fejlődött. Kialakult a mai történelmi városmag, 104 évvel ezelőtt 1912-ben átadták rendeltetésének városunk büszkeségét, a városházát, amelynek tornya ma is uralja a városképet. Kellő alázattal, ugyanakkor büszkeséggel kell elődeinkre gondolni, akik lehetővé tették azt, hogy ma egy ilyen városban éljünk, ahol nemcsak a helyiek, hanem még a pár napig itt vendégeskedő turisták is otthonosan érzik magukat.

Önnek mit jelent Szabadka vezetőségében tisztséget betölteni?

– Számomra külön megtiszteltetés, hogy Szabadka képviselő-testületi elnöke lehetek. Egy ilyen város vezetői tisztségét betölteni nem csupán a lakosság iránti felelősségvállalásból áll, hanem egy olyan jellegű felelősségtudatból is, amely az őseink iránti tiszteletből fakad. Nem szabad alább adni annál, amit az elődök teljesítménye megkövetel. Kemény munkával, odafigyeléssel és kicsinyeskedésektől mentes hozzáállással lehet csak hasonló eredményeket felmutatni. Nem szabad kishitűnek lenni és saját korlátaink közé szorítani önmagunkat, felmenőink sem riadtak vissza a kötelességvállalástól, eredményeikkel máig példát mutatva a mindenkori városvezetésnek. Június 2-án alakult meg az új összetételű városi képviselő-testület, a polgármestert, az alpolgármestert és az új összetételű Városi Tanácsot pedig június 23-án választottuk meg, ekkor állt össze teljes egészében az új városvezetés, amely összetételét tekintve megegyezik a tartományi és a köztársasági kormánnyal. A vertikális kommunikáció ezentúl konstruktív és folyamatos, az erre épülő eredményesség kérdése pedig vitathatatlan.

Mire törekszik majd az elkövetkező időszakban a város vezetősége?

Bunford Tivadar (Fotó: Ótos András)

Bunford Tivadar (Fotó: Ótos András)

– Mindent megteszünk azért, hogy a fő céljaink megvalósuljanak: munkalehetőséget biztosítsunk a város polgárainak, tehermentesüljön Szabadka az áthaladó forgalomtól, vagyis megépüljön az Y elágazás, befejeződjön a szabadkai Népszínház építése. Eljött az ideje annak is, hogy visszaállítsuk Palics fürdő régi fényét, a helynek ugyanis jelentős monarchiabeli üdülőmúltja van. Jelenleg csupán hosszú hétvégére jönnek ide az emberek, a cél viszont huzamosabb időre lekötni a belföldi és külföldi turistákat. Emellett első számú feladatunk a város gazdaságának fellendítése. Vállalkozóként kerültem a szabadkai képviselő-testület élére. A gazdasági életben szerzett tapasztalatokra alapozva kijelenthetem, olyan jellegű önkormányzat kialakítását tűztük ki célul, amely befektető- és vállalkozóbarát. Az ilyen jellegű hozzáállás egyre jobb és egyre kézzelfoghatóbb eredményt hozhat. Az ipari park és a vámszabad övezet létrejöttével sokat fejlődött a város, több világcég is megtelepedett Szabadkán, de ez csak a kezdet. Az ipari park bővítésével, kapacitásaink növelésével újabb külföldi befektetők érkezésére számítunk, az egykori Zorka gyártelep helyére pedig egy újabb ipari zóna kialakításával arra törekszünk, hogy még több helyet tudjunk biztosítani nemcsak a külföldi befektetőknek, hanem a hazai és helyi cégek, illetve vállalkozók számára is. Szabadka az Európai Unió földrajzi közelsége miatt befektetési szempontból előnyös helyzetben van. A tőke egyre jobban áramlik Szerbia felé, a befektetőkért való verseny élesedik, és a beruházók a helyszínül szolgáló önkormányzatok kiválasztásakor a költségek és a minőség mellett már a szakképzett munkaerőpiacot is figyelik. Ezért is konkrét, jól átgondolt stratégiák mentén kell vezetni a várost, hogy településünket a befektetők számára is vonzóvá tegyük. A pozitív gazdasági légkör megszilárdításával Szabadka újból a szó szoros értelmében a régió ipari központja, gazdasági motorja kell, hogy legyen.

Milyen eredményekre számítanak?

– A gazdasági mutató feljavításával, új munkalehetőségek biztosításával csökkenthetjük a szakképzett lakosság és a fiatalok elvándorlását a nyugati országokba. A biztonságot jelentő havi jövedelem marasztalásra bírja azokat, akik a bizonytalanság, a munkanélküliség és az ebből fakadó elkeseredettség miatt gondolkodnak a külföldi munkavállaláson. Munkahelyteremtéssel lehet megfékezni gyermekeink, unokáink és a családjuk elvándorlását. Ez városunk számára prioritás, hiszen egy elöregedő társdalomra nem lehet alapozni. Lakosságcsökkenéssel nem lehet fejlett, stabil és biztos jövőt építeni. Mérhető eredmények kellenek. Ezek az eredmények pedig nem lehetnek kevesebbek annál, mint amit az őseink hagytak ránk. Teremtenünk kell, s a teremtésben mindannyiunknak részt kell vennünk. A biztos munkahely mellett megfelelő egészségügyi ellátás, kommunális feltételek és biztonságos környezet kell a városnak. Vissza kell adnunk Palics régi fényét, meg kell őriznünk Szabadka városmagját. Amennyiben nem hiszünk magunkban, nem várhatjuk el, hogy mások is higgyenek bennünk. Mindannyiunknak közösen kell tenni a siker érdekében, a legjobb tudásunk szerint kell dolgoznunk és cselekednünk közös jövőnk érdekében. Ebben a szellemiségben kívánom köszönteni a szabadkaiakat a város napja alkalmából.