2024. március 28., csütörtök

Többen vagyunk a kettőnél

Ma kezdi meg a tanévet a hét évtizedes fennállását ünneplő Jó Pajtás is

Hetvenedik életévünket töltjük be az idén mi ketten: a Jó Pajtás meg én – írta az év elején Balogh István anyalapunkban, nem sejtve, hogy gondolataival valóságos dallamot ültetett fülembe: mi ketten, a Jó Pajtás meg én. S bár más volt az írói gondolat, akkor is tudom, és remélem, jóval többen vagyunk a kettőnél.

Vagyunk: diákok és tanárok, gyermekek és szülők-nagyszülők, olyanok, akik a Jó Pajtáson nőttünk fel, vagy jelenleg is előszeretettel vesszük kezünkbe a heti rendszerességgel jelentkező kisújságot, és gondoskodunk arról, hogy a növekvő nemzedék is tudomást szerezzen róla. Aztán itt vagyunk mi, a lap készítői, akik a Magyar Szó részéről hétről hétre azon fáradozunk, hogy érdekes, olvasmányos lapot tegyünk az asztalra. Kevesen maradtunk a szerkesztőségben, de az olvasók is fogyatkoznak. Csupán az évek szaporodnak. Az 1947. január 1-jén megjelent Pionírújság, a Jó Pajtás jogelődje, idestova 70 éve hagyta el első ízben a nyomdát. Vagyis az éppen kezdődő tanév jubileumi számunkra.

Az évfordulót arra lenne jó felhasználni, hogy még közelebb kerüljünk kis olvasóinkhoz. Fizikailag is, a helyszínen járva, ismerkedve. Ám tartalmilag is. Olyan olvasnivalót felkínálni, ami tanít, tájékoztat, szórakoztat, mert az elmúlt évtizedekben bebizonyosodott, ez a járható út. Számunkra. A magántőkéből megjelenő gyermeksajtó más képet mutat, talán kapósabb, mutatósabb, szórakoztatóbb – és ne hallgassuk el: drágább –, mint a mi, állami támogatással megjelenő újságunk.

A jubileumra való tekintettel sem változtatunk mottónkon, továbbra is azt mondjuk: kisújságunk szóljon rólatok és nektek, általános iskolásokról általános iskolásoknak. Nem változtatunk lapunk árán sem, pedig szinte hihetetlen, hogy a Jó Pajtás idestova 10. tanéve változatlanul 50 dinár. Igyekezetünk sem módosul: továbbra is arra törekszünk, hogy lehetőségeinkhez mérten változatos és igényes, játékos, mégis komoly újságot adjunk közre. Lesznek pályázatok, nyereményjátékok, meglepetések.

Szeretnénk, ha jóval többen lennénk a kettőnél ebben a tanévben is, no meg utána is.