2024. április 19., péntek

Terrorcselekmények előkészítése miatt utasítottak ki két marokkóit Franciaországból

Nagyszabású terrorcselekményeket akart végrehajtani két, Franciaországból múlt héten kitoloncolt marokkói állampolgár - közölte csütörtökön a marokkói belügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint a Marokkóba visszatoloncolt állampolgárok az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet nevében akartak "nagyszabású támadásokat" elkövetni Franciaországban és Marokkóban.
A francia hatóságok azzal indokolták a kitoloncolást, hogy a két marokkói komoly fenyegetést jelentett a közbiztonságra.
A marokkói belügyi tárca emellett közölte: az egyik gyanúsított az IÁ iraki-szíriai területein tevékenykedő egyik tagjával állt kapcsolatban, hogy franciaországi támadásokat koordináljon. Emellett Marokkóban is csatlakozott az IÁ helyi szimpatizánsainak azon műveleteihez, amelyekkel támadásokat terveztek végrehajtani kulcsfontosságú szektorok és különböző biztonsági szolgálatok ellen - közölte a belügyminisztérium.
Az iszlám mérsékelt formáját követő Marokkóban az utóbbi években nem voltak terrortámadások, a hatóságok pedig fokozták erőfeszítéseiket a terrorista sejtek felszámolásában és az Iszlám Államnak toborzók elfogásában, értesülések szerint ugyanis a dzsihadista szervezet egyre nagyobb fenyegetést jelent az észak-afrikai országra.