2024. április 26., péntek

A második negyedévben 15 százalékos a munkanélküliség

Vajdaságban a legtöbb a munkanélküli és a legkevesebb a munkavállaló

A Köztársasági Statisztikai Intézet legfrisebb kimutatása szerint Szerbiában 2016 második negyedében a munkaképes lakosság, vagyis a 15 évnél idősebb és a nyugdíjasok közötti korosztály körében 15, 2 százalékot tett ki a munkanélküliség. Nemekre lebontva, a férfiaknak a 16,4 százaléka, a nőknek pedig a 16,4 százaléka volt munkanélküli.

Területi lebontás szerint Vajdaság volt az „élvonalban”, a statisztika itt mutatta ki a legnagyobb arányú, 15,9 százalékos munkanélküliséget. Következik Belgrád és környéke, ahol a munkaképes lakosság 15,3 százaléka van állás nélkül, majd Dél- és Kelet-Szerbia a 15 százalékos, valamint Šumadija és Nyugat-Szerbia a 14,6 százalékos munkanélküliséggel.

Az adatok tükrében az intézet munkatársai arra is szeretnének rámutatni, hogy a foglalkoztatottság növelése tekintetében is változások álltak be. Szerintük az idei második negyedévben jelentősen nőtt a munkavállalók száma, elsősorban a mezőgazdasági terén idénymunkát vállaló, 55 évnél idősebb korosztály körében. Valamennyiüknek többnyire alapfokú, esetleg középiskolai a végzettsége. A kimutatások szerint a fiatalok körében is nőtt a foglalkoztatottság. Ők túlnyomó részt meghatározott időre vállaltak munkát a feldolgozóiparban, a kis- és nagykereskedelmi vállalatokban, gépszerelő szakmákban, valamint tudományos tevékenységekben.

A foglalkoztatási rátákra is elkészült a kimutatás. E szerint a 15 évnél idősebb, munkaképes korosztálynak az 54,1 százaléka van munka viszonyban, vagyis a férfiak 62,7 és a nők 46 százaléka. Régiók szerint legnagyobb, 47,3 százalékos a foglalkoztatottság Šumadijában és Nyugat-Szerbiában. Belgrád területén a munkaképes lakosság 46,7 százaléka van nyilvántartva, Dél- és Kelet-Szerbiában 44,7 százalékuk. A legrosszab adatok ezúttal is Vajdaság területéről származnak, ahol a munkaképes lakosság mindössze 44,4 százalékának van munkahelye.