2024. április 26., péntek

Szakmai nap sertéstenyésztőknek

Sikeres volt a sorrendben kilencedik pacséri sertéskiállítás

Az ágazat cseppet sem irigylésre méltó helyzete ellenére ismét jó hangulatú szakmai találkozót tartottak a hétvégén Pacséron a sertéstenyésztők számára.

A minőségre kell törekedni, hangsúlyozták a pacséri sertéskiállításon (Herceg Elizabetta felvétele)

A minőségre kell törekedni, hangsúlyozták a pacséri sertéskiállításon (Herceg Elizabetta felvétele)

A sorrendben kilencedik sertéskiállítást és fajtabemutatót szervezte meg augusztus 27-én a pacséri Mezőgazdasági Termelők Egyesülete és a Micracoop Kft. A pacséri lóversenypálya melletti füves területen Miklós József főszerevező, Aleksandar Stoisavljević, a topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat tanácsadója köszöntötte a megjelenteket, majd prof. dr. Ivan Radović tartott szakmai előadást a szép számú érdeklődőnek. Évről évre nagyobb az érdeklődés a rendezvény iránt, ezért a szervezők bíznak abban, hogy jövőre, a jubileumi esemény az eddigieknél is jelentősebb lesz, több kiállítóval, előadóval.

Miklós József elmondta, hogy a kiállítók Sztapárról, Topolyáról, Bajsáról, Mićunovóról, Zentagunarasról és a környező településekről érkeztek, és mint az eddigi években is, Landras, Yorkshire, Hampshire és Durock fajtákat állítottak ki. A Mikracoop jelenleg 45 tenyésztőnél van jelen, a terv az, hogy jövőre ezek a tenyésztők is bemutatkoznak a kiállításon.

Mint tudjuk, június és július hónap igen rossz ciklus volt úgy a malac-, mint a sertéstenyésztők számára, az utóbbi hetekben azonban változott a helyzet.

Közel egy hónapja fellendülőben van az ár és a kereslet is, de hogy ez meddig fog tartani, nem tudjuk, mert nincs folytonosság, hogy az emberek előre tudjanak tervezni, tervezett tenyésztésbe kezdjenek – mondta Miklós, aki azt is hangsúlyozta, hogy a pacséri termelők egyesülete és a Micracoop szaktanácsadással látja el a termelőket, minőséget, mennyiséget kínál a tenyésztőknek. Aki ezzel az ágazattal akar foglalkozni, kitűnő állományt kell biztosítania. Fontos, hogy egy koca hány malacot tud felnevelni, mennyi a súlyszaporulata, mennyi takarmányt fogyaszt. Ha egy kis árrés keletkezik, az a tenyésztés fennmaradását jelentheti –fogalmazott a rendezvény szervezője.

Fremond Árpád, a VMSZ parlamenti képviselője a pacséri sertéskiállításon és fajtabemutatón elmondta, hogy az állam külön nem avatkozott be az árháborúba. A behozatalt szabályozta, és bizonyos védővámokat hozott, amellyel megnehezítették a behozatalt. A szakpolitikus reményét fejezte ki, hogy az ágazat bizonytalan helyzete után most stabilizálódnak az árak.

 A kiállított sertések mellett mezőgazdaságigép-bemutató, lóverseny, szamársimogatás, pónilovaglás is volt a rendezvény helyszínén, melynek közelében mintegy 50 bográcsban rotyogott a disznópaprikás. A kiállítás idején Pacsérra látogattak a Bácskai Lovastúra résztvevői is, és rövid bemutatóval kedveskedtek a látogatóknak. A rendezvényt a pacséri helyi közösség, a topolyai községi önkormányzat és a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság támogatta.