2024. április 20., szombat

Van szabályzat, mégis megszegik

Nehezen boldogulnak a legálisan működő taxivállalatok – Az árjegyzéket tiszteletben kellene tartani, a szabálytalanul kedvezményt adók tönkreteszik a becsületes szállítókat

A Szabadkai Taxisok Szövetsége évek óta harcol a Szabadkán legálisan fuvarozó vállalatok jogaiért. A taxiállomások terén sikerült megegyezésre jutniuk, s ezzel többé-kevésbé elégedettek is, mondja a szövetség elnöke, Stevo Šimić, s egy egységes árjegyzéket is elfogadott az önkormányzat, azt azonban továbbra is többen megszegik. Az illetékesek pedig azt mondják, nem sokat tehetnek a szabályszegők ellen. A szövetségnek ma mintegy kétszáz tagja van, Szabadkán pedig összesen 350 taxis fuvaroz.

Stevo Šimić lapunknak elmondta, július 27-én volt egy tárgyalásuk az új városvezetéssel, illetve az új illetékesekkel, de ennek a beszélgetésnek egyelőre nincs folytatása és eredménnyel sem szolgált.

Szabadkán összesen 350 taxis fuvaroz (Fotó: Molnár Edvárd)

Szabadkán összesen 350 taxis fuvaroz (Fotó: Molnár Edvárd)

– A város még 2011-ben hozott egy döntést az új árjegyzékről, amellyel összhangban mindenkinek dolgozni kellene. Azonban egyes taxivállalatok ezt nem tartják tiszteletben, és az utazás végén kedvezményt ajánlanak fel az utasoknak, ami azt jelenti, hogy voltak esetek, hogy az egységes 80 dináros induló ár helyett például 30 dinárról indult a fuvar. A mi javaslatunk az volt az év elején, amikor az új törvénnyel való összehangolás történt, s elkészült az új szabályzat és árjegyzék is, hogy az egyes tarifa legyen mindenkinek egységes, és ne emelkedjen az ár, míg a kettes tarifában, amelyet hétvégén, éjszaka és ünnepnapokon alkalmazunk, mindenki önmaga határozhassa meg az árat. Ez azt jelentené, hogy ha egyesek kedvezményesen szeretnék utaztatni éjszaka az ügyfeleket, azt megtehessék. E kérésünket azonban nem vette figyelembe a város az új szabályzat, árjegyzék meghozatalánál, hanem egy egységes árjegyzéket hoztak létre. Azért probléma ez, mert egyes taxivállalatok az egyes tarifára is kedvezményt adnak, s az alapján szállítanak éjszaka és hétvégén is, ennek következményeként ők nem győzik a munkát, nem tudják megfelelően kiszolgálni az ügyfeleket, mi pedig állunk az állomáson. Vagyis hiába van szabályzat és törvény, ha vannak akik azt következmény nélkül megszeghetik – mondja Šimić, hangsúlyozva, ők semmi mást nem kérnek, csak az előírások tiszteletben tartását.

A szövetség elnöke kiemelte a számlaadás problémáját is. Azt mondja, a taxival közlekedőnek nincs ideje várakozni, hogy ők minden alkalommal kiadják a számlát. Természetesen minden taxisnak kötelessége azt kiírni, azonban csak akkor, amennyiben az utas azt kéri.

– Nagyon fontos lenne, hogy a város elkészítsen egy felmérést, mennyi taxisra van szüksége ennek a városnak. Jó lenne, ha tudnánk, hogy például háromszáz jármű kielégíti-e az igényeket, s ezzel összhangban adnák ki az engedélyeket. Vagyis csak akkor juthatna újabb szállító igazolványhoz, ha mondjuk 299 bejegyzett jármű lenne. Ehhez képest most az a helyzet, hogy vagyunk több mint 350-en, de ha most bárki eldöntené, hogy fuvarozó vállalatot nyit, megtehetné. Olyan ez a taxizás, amihez mindenki ért, s ha esetleg már semmi más lehetőség nincs, akkor beállunk taxisnak – panaszolja Šimić.

Arra is felhívta a figyelmet, könnyen rendet lehetne tenni, hogy ha az állam, a megfelelő szervek végeznék a dolgukat. Csak szigorúan kellene ellenőrizni ki az, aki kifizette az adót, rendesen bejelentett munkásai vannak és azok után is befizette a szükséges járulékokat. Amennyiben ezt nem tette meg, nem kaphatna munkaengedélyt. Šimić szerint néhány szabadkai taxiállomás azonnal megszűnne, ha ezt komolyan vennék.

Nehéz leleplezni azokat, akik kedvezményt adnak az utasoknak, mert az utasok együttműködnek a szállítóval, hiszen nekik is jó, hogy jóval olcsóbban utaztatják őket, véli a taxisok szövetségének elnöke. Ahogyan az illegális fuvarozókat is, hiszen itt is az utas az, aki nem vallja be, hogy fizet egy jelképes összeget az útért.

– Senkinek sem szeretnénk megtiltani a munkát, csupán annyit szeretnénk, hogy mindenki az előírásokkal összhangban dolgozzon, és akkor senki sem marad munka nélkül. Most az a helyzet, hogy még azokat is belekényszerítik a szabályzat megsértésébe, akik ezt nem akarják, mert egyszerűen látják, hogy ha nem adnak kedvezményt, nem tudnak fennmaradni. Miközben évek óta nem emeltük az árakat, pedig minden megdrágult, mi pedig ötödik éve ugyanazon az áron szállítjuk az utasokat – mondja Šimić.

A városi szabályzat szerint az egyes tarifa esetében az induló ár 80 dinár, minden megtett kilométer után pedig 60 dinárt kell fizetni. A várakozás 800 dinár. A kettes tarifa szerint, amely éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon érvényes, az indulás 100 dinár, a megtett kilométer 80 dinár, a várakozás pedig 1000 dinár.