2024. április 25., csütörtök
Közép-Bánát

Folyik a napraforgó betakarítása

Átlagos termésre számítanak, a termény ára egyelőre talány

Javában folyik a napraforgó betakarítása. A haszonnövényt Szerbiában valamivel több, mint kétszázezer hektáron vetették, a napraforgó-parcelláknak az egyötöde pedig Közép-Bánátban van. A bánáti gazdák átlagos, helyenként annál jobb termésre számítanak.

A legnagyobb gond, akárcsak a korábbi években, most is az, hogy a termény leadásának a pillanatában sem tudni, hogy végül is milyen árban fizetik majd ki a terményt. A leszállított magért az átvevőhelyeken egyelőre csak 30 dináros kilogrammonkénti előleget fizetnek. A termelők szerint a 40 dinár alatti ár számukra veszteséget jelentene.
Jó ütemben halad a napraforgó betakarítása Bánátban. A cséplés augusztus huszadika táján kezdődött, és ha az időjárás nem szól bele, akkor a következő tíz nap alatt biztonságba kerül a termés nagyja. Közép-Bánátban valamivel több, mint negyvenezer hektáron termett napraforgó. Mint ahogy Zorica Rajačić, a Nagybecskereki Mezőgazdasági Szakszolgálat szakmunkatársa mondja, ez nagyjából a megszokott mennyiség a régióban. A kukorica és a búza után a harmadik helyet foglalja el a haszonnövények között. A szakember szerint ennek több oka van: az itteni termelők ismerik a termesztési módját, és egyszerűen megszokták, másrészt ennél is nagyobb ok a napraforgó ekkora méretű termesztéséhez az, hogy megterem a legkülönbözőbb típusú, kevésbé jó minőségű földeken. Egyaránt bírja a nagyobb sótartalmú talajt, valamint a szikes, homokos, réti földeket.
– A betakarítás nagy ütemben folyik. A mag nedvessége napról napra csökken. Azt javasoljuk a termelőknek, hogy nem kell megvárni, hogy a nedvességtartalom hét-nyolc százalékra csökkenjen – amikor a termelők többségre kombájnoztatja a napraforgót –, a betakarítást akkor kell elkezdeni, amikor tíz-tizenkét-tizenhárom százalékos a mag nedvességtartalma. Akkor a legkisebb a veszteség. A tapasztalat ugyanis az, hogy az előző évi napraforgó-parcellákon a következő évben is megjelenik ez a növény, ami azt tanúsítja, hogy aratáskor sok mag elszóródott – mondja a szakember.
A vidék legnagyobb felvásárlója a nagybecskereki Dijamant étolajgyár, amely évente 250 ezer tonna nyers napraforgómagot tárol. A vállalat honlapján közölték, hogy felkészültek a napraforgó átvételére. Ugyanakkor – akárcsak a korábbi években – most sem közölték a termény átvételi árát. Ahogy Đorđe Milutin toráki gazdálkodó mondja, egyelőre kilogrammonkénti 30 dináros előleget fizetnek a termelőknek, és 32–38 dinár közötti árat emlegetnek. Szerinte a terményárral való licitálás is arról tanúskodik, hogy az állam háttérbe akarja szorítani a kistermelőket, a nagyokat pedig előnyben részesíti.
Nem véletlenül van Bánátban a napraforgó a legtöbbet termesztett haszonnövények között. Az itteni földek ugyanis gyengébb minőségűek, a muzslyai réten pedig még az átlagosnál is gyengébbek a földek. Mári Péro muzslyai gazdálkodó a többévi szárazság és a bizonytalan hozamok miatt az idén a kukoricát napraforgóval helyettesítette. Összesen 25 hektár napraforgót vetett el optimális időben, április elején. Mivel az időjárás kedvezett 2,5–3 tonna hektáronkénti átlaghozamot vár.
Áprilistól augusztus végéig Közép-Bánátban több mint négyszáz liter eső esett négyzetméterenként. A többévi csapadékátlag április elseje és október elseje között 240 liter négyzetméterenként. Ennek ellenére a napraforgón nem jelentkeztek nagyobb méretű gombabetegségek.