2024. április 19., péntek

Az új technológiák a mezőgazdaság fejlesztésének alapkövei

Az Európai Mezőgazdászok Egyesületének szaktanácskozása Újvidéken

Háromnapos nemzetközi szaktanácskozás és előadássorozat indult Új technológiák és a mezőgazdaság fejlesztése név alatt tegnap Újvidéken a Tartományi Képviselőház nagytermében, ahol a regionális és az európai mezőgazdaság legégetőbb kérdéseiről, a legújabb technológiák alkalmazásáról tartottak előadásokat, de a mezőgazdaság fenntarthatóságával kapcsolatos témák is prioritásként szerepelnek.

Az Európai Mezőgazdászok Egyesületének szaktanácskozását a Szerbiai Agrárközgazdászok Társasága, a Szabadkai Közgazdasági Kar, a Szerbiai Tudományos és Művészeti Akadémia, valamint a Belgrádi Mezőgazdasági Intézet szervezte.

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár a megnyitón elmondta, az új technológiák fejlesztése és azok alkalmazása gyakorlatilag a mezőgazdaság fejlesztésének és továbblendítésének alapkövei, ehhez pedig Szerbiának is alkalmazkodnia kell.

– Éppen ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a tudomány szerepét ebben a kérdésben, legyen szó az elsődleges termelésről, vagy a feldolgozásról. A főszerepet ebben az egyetemek és a tudományos intézetek kell hogy kapják, viszont ugyanúgy meghatározó kell hogy legyen a politikum is, amely saját erejéhez és lehetőségeihez mérten segít megteremtheti a szükséges anyagi keretet, segít a szakemberek bevonásában, vagy képzésében – magyarázta.

A titkár az új technológiák sikeres alkalmazásának példájaként a Biosens Intézetet hozta fel, amelynek az alapítója a tartomány, és amely még az Európai Bizottság előtt is ismert.

– A tartományi mezőgazdasági titkárság célja hogy a különböző pályázatokon keresztül hozzájáruljon a vidékfejlesztéshez, hogy jó üzleti klímát szavatoljon azoknak a fiataloknak, akik a mezőgazdasággal kívánnak foglalkozni – nyomatékosította a titkár, aki abbeli reményének is hangot adott, hogy ez a találkozó kiváló lehetőség lesz a tapasztalatcserére, amelyek később segíteni fognak a tudományos és politikai elitnek abban, miként továbbfejleszteni a mezőgazdasági termelést.

A megnyitón egyébként felszólalt dr. Danilo Tomić, a szeminárium programbizottságának elnöke, Dragan Škorić akadémikus, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, Dr. Fertő Imre a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának professzora, a szeminárium szervezői bizottságának tagja, dr Miladin Ševarlić a Szerbiai Agrárközgazdászok Társaságának elnöke, Nemanja Vuković, az MK Comerce végrehajtó igazgatója, valamint Nikola Banjac, a Tartományi Képviselőház főtitkára.