2024. április 20., szombat

Mibe jön a fűtés?

Zomborban jelenleg 5000–5250 dinárba kerül a kemény tűzifa, a szén pedig fajtájától függően 7800-tól 14.000 dinárig

Az élelmesebbek már korábban beszerezték a tüzelőt, mert akkor valamivel olcsóbb volt, mint szezon előtt, mások meg a távfűtés díját se fizették ki, ami meg bizonyára drágábba jön majd nekik.

Zomborban jelenleg 5000–5250 dinárba kerül a kemény tűzifa, a szén pedig fajtájától függően 7800-tól 14.000 dinárig. Vagyis a háztartások számára komoly érvágást jelent a téli melegedésre való fölkészülés. A város egyik fatelepén 5000 dinárt kérnek a tölgyfa, akácfa vagy bükkfa köbméteréért, és ebben benne van a házhoz szállítás díja is. Amennyiben a vevő kéri, 200 dinárért fölvágják a tüzelőt. Ugyanitt a legolcsóbb lignit ára 7 800 dinár, a barnaszén tonnájáért viszont 14.000 dinárt kell fizetni, úgyszintén a bekalkulált szállítási költséggel.
Részletekben is lehet fizetni, előre leadott csekkekkel, egyes intézmények és vállalatok pedig szerződésben kötelezik magukat a részletfizetésre.
A városi nyugdíjas-egyesületben is lehet részletre szenet vásárolni. Az egyesület eddig 200 tonna árát fizette be, ebből százat már kiszállítottak, a maradékot szeptember végéig kapják meg a vásárlók. A nyugdíjasoknál a lignit 7900 dinárba jön, a kolubarai szárított szén pedig 13.100-ba, 300 dinárral drágább, mint az említett fatelepen. 

Az egyesületben viszont tűzifát már nem lehet rendelni, mert kimerítették az idénre szabott kvótát, csupán a következő fűtési szezonra lehet igényelni belőle, míg szénből még 200 tonna rendelésére számítanak.
A Hőtelep is fölkészült, az elmúlt idény végén nyomban elvégezte a rendes évi nagyjavítást, kijavították az időközben észlelt szivárgásokat, fölújítottak néhány vízaknát, de két kritikus szakasz rekonstrukciójára már nem jutott pénz. Szeptemberben szervizelik az égőfejeket, a biztonsági szelepeket és a gázrámpákat, üzemanyagból másfél hónapra elegendőt készítettek be. Az év elejétől július végéig valamelyest sikerült csökkenteni a kinnlevőségeket is, csaknem 28 millió dinárral, de a Hőtelep iránti tartozás így is mintegy 163 millióra rúg, ebből 131,5 millió lakossági adósság.
Persze a távhőt szolgáltató közvállalatnak is vannak adósságai, hiszen a korábbi hatalmas veszteségei és a gázszolgáltató iránti tartozásai alól az mentette meg, hogy számára a Vodokanal Kommunális Közvállalat mintegy 102 millió dinár összegű bankhitelt vett föl, amit törleszteni kell. A Hőtelep a Sombor-gas vállalatnak tavaly év végén 61,5 millió dinárral tartozott, ezt az adósságot mára 15,5 millióra faragta le, amiből 9,5 millió kamatköltség. Az év végéig a felvett hitel törlesztésére 17,5 milliót kell adnia a Hőtelepnek, de tavalytól eddig megbízható adósnak bizonyult, idejében törlesztette a kötelezettségeit.
A fűtési költségekről sokan mondják, kidobott pénz, kifüstöl a kéményen. Nézhetjük így is, avagy így is nézhetjük. Viszont vannak alternatív fűtési megoldások, mondjuk az egyre népszerűbb pelletkazánok, vagy a ház szigetelése a nyílászárók cseréjével egyetemben, amire egyes országok támogatást nyújtanak.
Micsoda találmány volt a banyakemence! El lehetett tüzelni benne a mezőgazdasági hulladék javát, nem piszkolta a lakást, melegített, sütni-főzni lehetett benne, a kuckóban durmolni, mesét hallgatni. Ma se mese, se banyakemence, csupán futótűz a pénztárcában, ha a téli melegedésről van szó.