2024. április 20., szombat

Folytatódott a nagy tótisztítás

A topolyai önkormányzat turisztikai osztálya folytatta a környezetvédelmi akciót

A közelmúltban búvárok tisztították meg a topolyai tó fenekét, a topolyai önkormányzat turisztikai osztályának szervezésében. Az akció most hétvégén folytatódott, a különböző vajdasági klubokból érkezett búvárok ez alkalommal a pannóniai víztározó tó medrében gyűjtötték össze a szemetet. A szervezésben ez alkalommal bekapcsolódott a pobedai Szikra Civil Szervezet is, tudtuk meg dr. Vikor Lálszótól, a topolyai községi tanács turisztikai ügyekkel megbízott tanácstagjától és az akció főszervezőjétől.

A merülés előtti pillanatok (Lakatos János felvétele)

A merülés előtti pillanatok (Lakatos János felvétele)

– Folytatódott a környezetvédelmi és turisztikai akciónk, amely során szeretnénk megtisztítani vizeinket. A másik célunk pedig, hogy megmutassuk azokat az értékeinket, amikkel rendelkezünk, de idáig nem igazán használtuk ki őket. Ez alkalommal a pannóniai tó alját tisztítottuk meg búvárok segítségével. A házigazda szerepét most a pobedai Szikra Civil Szervezet vállalta magára – mondta el Vikor, majd arról is szólt, hogy az akcióban résztvevő búvárklubok jutalomban részesülhetnek.

– Minden tó tisztítás során diplomákat osztunk ki a kluboknak. Amelyik összegyűjt 5 diplomát, az eltölthet egy hétvégét Topolya község területén, a mi költségünkön. Ezzel bemutatjuk a turisztikai potenciáljainkat, ami által még több ember tudunk idevonzani – hangoztatta a tanácstag, majd azt is megtudtuk tőle, hogy az idén már nem lesz több akció. Jövőre visszatérnek a topolyai tóra, amit a vízinövényektől tisztítanak meg. Az akciókat még a fürdőszezon kezdése előtt megkezdik – magyarázta Vikor.

A búvárklubok koordinálását a tótisztítási akcióban Milan Pavković, a Spartak Búvárklub elnöke és búvároktató végezte. Pavković elmondta, hogy kevesebben jöttek el, mint előző alkalommal, de ennek ellenére elégedett.

–Az előző alkalommal 7 klub vett részt az akcióban, most pedig csak 6 tett eleget a meghívásunknak. A helyszínhez közelebb eső klubok képviseltették magukat, a többieknek sokáig tartott volna, és költséges lett volna az út. Biztos vagyok benne, hogy az akció sokkal tömegesebb lesz, ha híre megy, és két naposra kibővítik. Viszont elégedett vagyok a létszámmal, mert ahhoz képest, hogy a legtöbb búvár ebben az időszakban a tengeren van, mégis összejöttünk több, mint harmincan – mondta el Pavković.

Nagyon fontos, hogy a civil szféra megmutassa magát olyan tevékenységekben, amelyek a közösséget szolgálják, mondta lapunknak Mészáros Helena, a házigazda szerepét betöltő Szikra elnöke.

– Ez a történet azért vonzó, mert összeköti a környezetvédelmet, a sportot és az önkéntes munkát. Ezért döntött a Szikra úgy, hogy hozzájárul az akció sikeréhez, ahogyan azt tette más hasonló megmozdulások során is. Ez egy olyan akció, ami arra kell, hogy ösztönözzön minden szférát, hogy támogassák ezeket az embereket. Mert több környezetvédelmi megmozdulás eredményeként sokkal tisztább lenne a környezetünk – mondta el Mészáros.