2024. április 25., csütörtök

Öngyilkos merénylő végzett a sorakozókkal

A jemeni belháború eddigi legpusztítóbb támadása több mint hetven életet követelt

Több mint hetven ember meghalt, legalább 29 megsebesült egy öngyilkos merénylő támadásában tegnap reggel a dél-jemeni Ádenben, a hadsereg toborzóirodájánál.

Ez a legtöbb áldozattal járó terrortámadás a polgárháború kezdete óta. A merényletet az Iszlám Állam (IÁ) vállalta magára.

Az elkövető a város északi részén, egy toborzóirodánál sorakozó emberek mellett robbantotta fel az autójába rejtett pokolgépet. A merénylet a Moammer Kadhafi néhai líbiai elnök-diktátorról elnevezett negyedben történt.

Jemenben lassan két éve dúl a háború, amit az indított el, hogy az Irán támogatását élvező síita húszik fellázadtak az Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő és a nemzetközileg elismert kormány ellen. A Nyugat-barát Hádi a harcok elől a szomszédos Szaúd-Arábiába menekült.

Az ország északi felét a húszi fegyveresek és szövetségeseik ellenőrzik, míg a délit a Hádi vezette erők. Jemen legfontosabb kikötővárosát, Ádent több mint egy éve foglalták vissza a kormánycsapatok, a település azóta ideiglenes főváros, ahol azonban továbbra is ingatag a biztonsági helyzet.

A húszik legyőzése érdekében Rijád – arab országok támogatásával – 2015 márciusában bekapcsolódott a harcokba a jemeni kormány oldalán. Az akció célja a szövetséges Hádi hatalmának helyreállítása, a húszik meggyengítése, ezáltal pedig a szaúdi királyi udvarhoz hű, stabil politikai vezetés létrehozása, amely (külső segítséggel) meg tud birkózni a lázadók és a terrorista bandák jelentette fenyegetéssel. A pusztításba ugyanis bekapcsolódott a két hírhedt dzsihadista szervezet, az IÁ és Al-Kaida is. Az utóbbi terrorhálózat – a polgárháborút kihasználva – ráadásul jelentősen megerősödött Jemenben, sőt kiterjedt területeket vont ellenőrzése alá.

Tavaly március óta csaknem kilencezren vesztették életüket (legalább egyharmaduk civil), több mint hétezren megsebesültek. A 21 millió jemeni majdnem kétharmada éhezik; sokan nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz sem. Az ENSZ szerint a harcok miatt csaknem 3 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat.