2024. április 23., kedd

Ultramaraton és mézünnep Zomborban

Virágok és mézek között futottak az ultramaratonosok

Virágok és mézek között futottak az ultramaratonosok

Szerencsésen egybeesett két nemzetközi esemény is a hétvégén Zomborban. Méghozzá igen szorosan. Az 5. Zombor–Baja Testvérvárosi Ultramaratoni Futóverseny, valamint a 24. Nemzetközi Méhészeti Vásár kapcsolódó pontja a fölvonulási útvonal volt. A mintegy 70 ultramaratoni futó három kategóriában indult, egyéniben, illetve kettes és négyes váltóban a zombori megyeháza elől, át a város sétálóutcáján a bajai városházáig. A rajt helyén egy órával korábban már kirakták a standjaikat a méhészek, a méhészethez tartozó eszközök gyártói. Volt ott minden, a pörgetőtől a kaptárokon és a méhfüstölő briketteken át a műanyag csomagolásig, a virágosok pedig már egy nappal korábban kirakodtak. Ahol virág van, oda virágcserép is kell, így a gölöncsérek is kipakoltak, de ezerféle látnivaló volt a vásárnak tűnő forgatagban. A virágosok kínálatából érdekes módon az egyik legnépszerűbb növény az üröm volt, amely az ürmösbornak és a nálunk pelinkovacnak nevezett gyomorkeserűnek az alapanyaga, egyébként pollenje a hatását tekintve vetekszik a parlagfű kártékonyságával, noha mostanság a parlagfüvet is sokan gyógynövényként kezelik, és kertben nevelik.

A zombori főutcán kiállított növények még nem voltak virágzó fázisban, így az  ultramaratoni futókat nem zavarta a pollen, rendőrségi fölvezetéssel rajtoltak a magyarországi Baja város irányába,  a 61 kilométeres távon, minden ötödik kilométeren vizet vételezhettek,  és néhány kerékpáros is kísérte őket, szükség esetére. A 30 fok fölötti meleg különösen a verseny második, a magyarországi szakaszon nehezítette meg a zombori, újvidéki,  szabadkai, zentai, sabáci, eszéki és a bajai sportolók futását, akik zömmel második vagy harmadik alkalommal vettek részt a rendezvényen, az eszéki klub tagjai pedig ötödször. A két város testvéri kapcsolatának 50. évfordulójára rendezett verseny győztese a kúlai Veljko Popović lett 5 óra 30 perces eredménnyel.

A méhészek türelemmel bírták a talán kissé megcsúszott kánikulát, részt vehettek egy szakmai tanácskozáson, és este nyolc óráig népszerűsíthették a termékeiket. A korábbiakhoz képest az idén kevesebb volt a méztermelő a fesztiválon, igaz, más vajdasági településeken is volt ugyanebben az időben mézvásár. A virágkertészek mellett a kézművesek is kiállították portékájukat, így hangulatosra sikerült a rendezvény.