2024. április 25., csütörtök
TENISZ

Novak a fő esélyes, de…

A címvédő és világelső Novak Đoković, akit időközben megválasztottak az ATP játékostanácsa elnökének, a lengyel Jerzy Janowiczcsal találkozik a US Open 1. fordulójában. A 13. Grand Slam-serlegre, a 3. New York-i, a 8. idei és összesen 67. trófeájára törő szerbiai az 1. kiemelt, és szolid sorsolást kapott. Ha a legmagasabban rangsoroltakkal találkozik, a döntőig a cseh Jiří Veselý, a szlovák Martin Kližan, a francia Richard Gasquet, a horvát Marin Čilić és a spanyol Rafael Nadal lesznek az ellenfelei. A tábla felső felében még a kanadai Miloš Raonić, a francia Jo-Wilfried Tsonga és az amerikai John Isner kapott helyet, az alsó ágon pedig, ahol a brit Andy Murray számít a valószínű másik döntősnek, Stan Wawrinka, Kej Nisikori, Dominic Thiem, Gael Monfils, David Goffin és Nick Kyrgios esélyeit taksálják legtöbbre.

Az idény utolsó nagy tornája elsősorban Đokovićról és Murray-ről szól, s ha a végén mégsem közülük kerül ki a győztes, az nagy meglepetés lesz. Đoković a fő esélyes, de a jelen pillanatban nem világos, hogy a csuklósérülése mennyire komoly, a brit pedig a wimbledoni és olimpiai diadala után Cincinnatiben már nem mutatott csúcsformát, és váratlanul el is veszítette a döntőt. A nőknél a 35 éves Serena Williams akár csúcsot jelentő 23. nagy serlegét is nyerheti, Angelique Kerber megfelelő eredménnyel feltörhet a ranglista élére, viszont még 6-7 teniszezőnő is serlegnyertes lehet, ugyanolyan váratlanul, mint amilyen az időközben visszavonult olasz Flavia Pennetta tavalyi sikere volt. A főtáblákon hét szerbiai és két magyar rajtolhat. Đokovićon kívül Viktor Troicki, Dušan Lajović, Janko Tipsarević, Ana Ivanović, Jelena Janković és a selejtezőn túljutott Aleksandra Krunić, illetve Babos Tímea és a szintén selejtezőt nyert Fucsovics Márton játszanak. Troicki a moldovai Radu Albottal, Lajović a francia Benoit Paire-rel, Tipsarević az amerikai Sam Querrey-vel, Ivanović a cseh Denisa Allertovával, Janković a kolumbiai Mariana Duque Mariñóval, Babos az osztrák Barbara Haasszal, Fucsovics pedig első GS-táblás meccsén a spanyol Nicolas Almagróval találkozik az 1. fordulóban. Đoković ma éjfél és 1 óra között rajtol, s az első napon még csak Lajović és Fucsovics kezdenek.

Filip Krajinović az olaszországi Manerbióban döntőt játszhatott a challengeren. A zombori teniszező ellenfele az este az argentin Leonardo Mayer volt.

NEW YORK. – A US Open selejtezőjének 3. fordulójában, férfiak: Fucsovics–Giustino 7:6, 6:1, Myneni–Krstin 6:3, 6:0. Nők, 3. forduló: Krunić–Kosztova 6:1, 7:6.

WINSTON-SALEM. – A férfitorna elődöntőjében: Bautista–Troicki 7:5, 6:7,6:2, Carreno–Millman 6:4, 7:6, döntő: Carreno–Bautista 6:7, 7:6, 6:4.

NEW HAVEN. – A női torna elődöntőjében: Szvitolina–Larsson 6:4, 6:2, A. Radwańska–Kvitová 6:1, 6:1, döntő: A. Radwańska–Szvitolina 6:1, 7:6.

MANERBIO. – A challenger elődöntőjében: Krajinović–Eysseric 7:5, 6:1.

BÜKFÜRDŐ. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Jani–Jancsuk 4:6, 7:5, 7:6, Gálfi–Honcová 7:6, 6:2, elődöntő: Garcia–Jani 7:5, 6:3, Pantučková–Gálfi 6:0, 6:2.