2024. április 16., kedd

Szeptembertől új időpont-egyeztetés az egészségházakban

Az újvidéki egészségházakban bevezették az egészségügyi minisztérium által kidolgozott, új, integrált időpont-egyeztetési rendszert (IZIS)

Mivel szeptemberig tart az új rendszer bevezetésének a próbaidőszaka, egyelőre két időpont-egyeztetési rendszer működik. Magyarán, a régi páciensek a hónap végéig használhatják a hívásközpont (Call center) általi időpont-egyeztetést is, az új páciensek viszont már csak az új módszerrel élhetnek, azaz a kiválasztott orvosuknál kötelesek időpontot kérni.

Az újvidéki egészségházakban szeptembertől új időpont-egyeztetési rendszer lép életbe, a kezdeti nehézségek után remélhetőleg megszűnnek a várakozási listák (Ótos András felvétele)

Az újvidéki egészségházakban szeptembertől új időpont-egyeztetési rendszer lép életbe, a kezdeti nehézségek után remélhetőleg megszűnnek a várakozási listák (Ótos András felvétele)

– Mivel ez egy átmeneti időszak, legvalószínűbb, hogy a szeptember és az október lesz a legkaotikusabb, de abban reménykedünk, hogy utána fokozatosan rendeződik a helyzet, és a várakozási listákat lassan elfelejthetjük. Azok a páciensek, akiknek régebbi beutalójuk van, használhatják a hívásközpont általi időpont-egyeztetést, de azok akik új beutalót kapnak az orvosuktól, az új módszert kötelesek választani. Az egészségház dolgozóinak és a pácienseknek is nagy toleranciára és türelemre lesz szükségük az elkövetkező időszakban, amíg ki nem küszöböljük az új rendszerre való áttérés kezdetleges gondjait – mondta Ljerka Popov, az Újvidék Egészségház igazgatóhelyettese.

A legújabb rendszer alapján a kiválasztott orvosnál az első vizsgálatot a hívásközponton keresztül kérhetik a páciensek, majd az ezután következő ellenőrzések időpontjait az orvosnál beszélik meg. A gyermekorvosok egyelőre az eddig megszokott rendszer szerint dolgoznak.

A diagnosztikai vizsgálatokat a kiválasztott orvosok jelölik ki, a szabad kapacitásoktól függően.

– A legújabb rendszerben fontos, hogy a vizsgálaton átesett páciens az orvosnál azonnal időpontot kapjon az következő ellenőrzést illetőleg. Abban az esetben, ha nincs szabad kapacitás, nem kaphat időpontot – mondta Popov. Hozzátette: az új rendszer talán legnagyobb hiányossága az, hogy a Klinikai Központ és az Onkológiai Intézet még nem nyitottak időpontokat az egészségházból beutalt páciensek számára, a Gyermekkórház és a Jódfürdő viszont már átálltak az új rendszerre – írja a Dnevnik napilap. Popov elmondta, azért vezették be az új rendszert, hogy végre megoldást találjanak az óriási várakozási listákra.