2024. március 29., péntek

Ludason táboroztak

Folyamatban van a bácsfeketehegyi Izida akkreditációja – Októberben kerül sor a Záporka találkozóra

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat fiatal felhasználói minden évben lehetőséget kapnak arra, hogy a Ludasi-tó partján táborozzanak. Az idén 12. alkalommal valósult meg ez a kirándulás, két család jóvoltából, mondta el lapunknak Papp Julianna, a társulat elnöke.

– Nagy örömünkre a Balassa és az Ali családtól idén is meghívást kaptunk a Ludasi-tó partjára, táborozásra. Ezt a közelmúltban meg is ejtettük, 14 izidás fiatal és 3 kísérő vett részt a sátorozáson. Nagyon kellemes napokat töltöttünk ott. A fiatalok ismerkedtek a természettel, a víz tulajdonságaival, növényeket gyűjtöttek, emellett kajakoztunk, horgásztunk. A fiatalok egy kis munkához is kedvet kaptak, így padlófestésben is részük volt. Az idei évben kicsit komolyabban vettük az egész táborozást, és természetbúvárként bővítették a tudásukat. Két animátor, Balassa Emese és Novics Judit is a segítségünkre voltak. A két képzett animátor játékon keresztül oktatta tagjainkat – mondta el Papp, majd hozzáfűzte, hogy a fiatalok étkeztetéséhez nagy segítséget nyújtott a Vöröskereszt topolyai szervezete, egy nap pedig a Balassa és az Ali család biztosították az élelmet.

Az intézmény mindennapjaiban is több változás állt be, tudtuk meg az elnöktől.

– Beadtuk az akkreditációs kérelmet, mert szeretnénk, hogy az Izida napközije bejegyzett szociális szolgáltatásként működjön. A fiatalokat fel kell készíteni az önálló életre, és ehhez van szükség a bejegyzésre. Ennek a folyamatnak a részeként, az épületünkön különböző változtatásokat kellett végrehajtani, amiken jelenleg is dolgozunk. Egyetlen nagy problémánk a szakemberek hiánya. Állandó munkahelyet kellene biztosítani egy szakembernek, de pályázati forrásból csak minimális béreket tudunk adni. Folyamatban van egy terv kidolgozása, amely alapján az önkormányzattal közösen oldanánk meg ezt a problémát. Látjuk, hogy erre a szolgáltatásra igény van a községben, ezért fontos biztosítani a folyamatos működésünket – hangoztatta Papp.

Azt is megtudtuk az Izida elnökétől, hogy már készülnek a soron következő Záporka-találkozóra.

– Természetesen az idén is szeretnénk megtartani, már az időpontot is meghatároztuk; október 22-én, szombaton fog rá sor kerülni. Minden versszerető fiatal jelentkezését várjuk, akár könnyített tagozatba jár, akár tanulásban akadályozott. Lehet iskolán keresztül jelentkezni, de lehet egyéni úton is – mondta el az elnök. A Záporka-találkozóra jelentkezni lehet postai úton az Izida címére (Testvériség utca 20, Bácsfeketehegy), és e-mailben az izidafeketics@gmail.com címen.