2024. március 29., péntek
KÉZILABDA

Szegedi erődemonstráció

Az ünnepélyes felvonulással és a megnyitóünnepséggel pénteken hivatalosan is kezdetét vette a 6. Kanizsa-kupa. A rangos nemzetközi tornát a fő szervező, Dukai Ferenc nyitotta meg, hangsúlyozva, óriási dolognak tartja, hogy közvetlenül az olimpia után ilyen mezőny gyűlt össze a fürdővárosban. Ezután Miloš Kravić, a magyarkanizsai kkt elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd elismerő okleveleket osztott ki a részt vevő csapatok és a szponzorok között. Zoran Teslić, a helyi önkormányzat sporttal megbízott tagja örömét fejezte ki, hogy ilyen rangos sportesemény házigazdája lehet Magyarkanizsa, s arról biztosította a résztvevőket, hogy a helyi politikum továbbra is támogatja majd a hasonló rendezvényeket.

A versenynap már a megnyitóünnepség előtt megkezdődött, méghozzá a fehérorosz Breszt és a belgrádi Partizan mérkőzésével. A minszkiekkel kapcsolatban gyorsan meggyőződhettünk arról, miért is harcolta ki a csapat az idei BL főtábláját: az orosz iskolát és hagyományokat követve csupa kétméteres kolosszusokból tevődik össze, de a jó egy fejjel alacsonyabb fővárosiak pont ezt próbálták kihasználni az összecsapás elején, s a gyorsaságukkal és a mozgékonyságukkal az első percekben vezettek is. A Breszt azonban gyorsan alkalmazkodott ehhez a játékstílushoz, a kapu előtti faluk szinte áttörhetetlenné vált, és a félidőre már tisztes előnyre (14:8) tettek szert. A második félidőben sem változott a játék képe: a fehéroroszok előnye fokozatosan nőtt, s végül tíz lett közötte, a Breszt 33:23-ra győzött.

A nap slágermeccsére aztán szépen megtelt a sportcsarnok, megérkeztek a vidám és hangos szegedi törzsszurkolók is. A Constanţában számos szerb és horvát játékos van, a Szegedben meg már alig maradt magyar. A szegediek villámrajtot vettek, s nem egész öt perc után már 4:0-ra vezettek. Nem kellett sok hozzá, hogy a vetélytárs időt kérjen, de a rövid pihenő után sem sokat változott a játék képe, mert repülőből is látszott, hogy a magyar élcsapat egy másik, magasabb színvonalat képvisel. 11:2-es állásnál aztán már minden világos volt, az alföldiek számára a tétmeccs már csak egy keményebb edzőmérkőzést jelentett, amelyben Juan Pastor edző kipróbálhatta az új szerzeményeket, és begyakorolhatta az új figurákat. A félidőben 17:9-re vezetettek a szegediek. A második játékrész elején aztán megint volt néhány magyar a szegedi csapatban, de az előnyük nem azért csökkent, mert rosszul játszottak, hanem azért, mert a Constanţa összeszedte magát, és Sierra kapus is pihent egy kicsit. Pastor időkérése jogos volt, s ettől kezdve ismét jöttek a gólok, a végén pedig egy kényelmes, 32:23-as győzelmet ünnepelhettek a magyarok.

A csodálatos versenynap aztán nem is fejeződhetett volna be jobban: a szervező a Tisza partján nyárson sült finomságokkal vendégelte meg a résztvevőket. De csak óvatosan a báránnyal, ma újabb meccsek várnak a csapatokra!

A pénteki mérkőzések eredményei: Szaúd-Arábia–Nexe 30:30 (versenyen kívül). A csoport: Mol-Pick Szeged–Constanţa 32:23. B csoport: Breszt–Partizan 33:23.

A szombati műsor: a magyarkanizsai kadét kézilabdázók bemutatója (11 óra), női bemutató mérkőzés a Szegeddel (14), Breszt–Metalurg (16), Nexe–MOL-Pick Szeged (18), Partizan–Szaúd-Arábia (20, versenyen kívül).

A vasárnapi műsor: Szaúd Arábia–Spartacus (9.45), az 5. helyért (11.30), a 3. helyért (13.30), döntő (15.30), ünnepélyes eredményhirdetés (17.20).