2024. március 29., péntek

Szigorúbban a földbitorlókkal

2006-tól fogva a mai napig több mint 370 ezer hektár állami földet vett vissza az állam

A mezőgazdasági minisztérium becslései szerint az állam több százmillió euró bevételtől esett el csak azért, mert több ezer hektár állami földön magán- vagy jogi személyek termelnek úgy, hogy nem fizetnek bérleti díjat. Az állam követelése a felderített földbitorlók iránt 33 millió euró volt, ebből eddig 27 milliót fizettetett meg. Az elmúlt egy évben 3,7 millió eurót sikerült behajtani.

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter kijelentette, szigorúbb ellenőrzésekkel lehet számolni, és nemcsak a kisebb földbitorlókhoz, hanem a nagyobbakhoz is ellátogatnak majd a mezőgazdasági minisztérium felügyelői.

A mezőgazdasági miniszter a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, 2006-tól fogva, A mezőgazdasági földterületekről szóló törvény életbe lépésétől a mai napig több mint 370 ezer hektár állami földet vett vissza az állam. Csupán az elmúlt egy évben megközelítőleg 20 ezer hektár termelők által kisajátított földterületet vettek jegyzékbe, ezek többsége Vajdaság területén található. Az illetéktelen kezekben levő földterületek végleges nagyságát mindenképpen az önkormányzatok segítségével fogják meghatározni.

A törvény többek között kitér arra is, hogy az érintett önkormányzatok milyen módon tudnak ezekre a földterületekre bejutni és learatni a termést. Egyes önkormányzatokban, Ürögön és Inđiján például az illetéktelen földbitorlók ellen a Köztársasági Mezőgazdasági Felügyelőség bűnvádi feljelentést tesz.

Dragan Glamočić, a kormányfő tanácsadója elmondta, ebben az évben történt meg először, hogy Kúla kivételével minden önkormányzat, vagyis a 145-ből 144 idejében meghozta az állami földterületek bérbeadásának éves tervét. Ezúttal tehát idejében bocsáthatják árverésre a rendelkezésre álló területeket. Elmondta, tavaly 330 ezer hektár földterület bérbeadását tervezték, az idén már 460 ezer hektár területet adnak ki, s ebből az előzetes számítások szerint 25 millió euró állami bevételre számítanak.

Glamočić hozzátette, több esetben az önkormányzatok nem tudták megfizettetni a bérletet, s emiatt több mint 200 millió eurós veszteség érte az állami költségvetést, így a tartományi és az önkormányzati költségvetést is. A tanácsadó szerint minden polgármesternek saját magának kellene rendet tennie a portája körül, vagyis felszámolni a földbitorlást mint jelenséget. Arra is rámutatott, hogy míg el nem készül az ingatlanok nyilvántartása, ez a feladat aligha végezhető el.

Milan Postran mezőgazdasági elemző szerint ha a bérleti feltételeket az állam szigorítani akarja és megnövelni a kiadott földterületek nagyságát, akkor azt előbb törvénnyel szabályoznia kell. Elmondta ugyanakkor, hogy ezek a nehézségek nemcsak Szerbiát sújtják, hanem az Európai Unióban is fennálló probléma.

A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy a probléma megoldásának alapja az ingatlanok regiszterének az elkészítése.

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár hangsúlyozta, komoly az elhatározás az állam részéről, hogy rövid időn belül nyilvántartásba kell venni az összes állami földterületet.