2024. április 25., csütörtök

Súlyos pollenhelyzet Zomborban

Szerbiában a becslések szerint mintegy másfél millióan allergiásak a parlagfűre, vagyis minden ötödik lakos megszenvedi e gyom virágzási időszakát, ami éppen most kezdődött.

Parlagfűtenger a város szívében (Fotó: Fekete J. József)

Parlagfűtenger a város szívében (Fotó: Fekete J. József)

Egy magyarországi fölmérés azt mutatta, hogy egyetlen évtized alatt megduplázódott az allergiások száma, jelenleg a lakosság egynegyede szenved tőle. A várható helyzet még rosszabb, egy-két évtized múltán akár minden második magyar allergiás lehet. Európában egyébként Magyarországon és a Vajdaságban van a legtöbb parlagfű.
Zomborban a pollencsapda egyre nagyobb virágpor-koncentrációt mutat. Legtöbb a parlagfű, az üröm és a csalán pollenje, ezek magas koncentrációt mutatnak, mellettük jelen van az útifű, a libatop és a fű pollenje, de alacsony koncentrációban. Az ilyen töménységű pollenszennyeződés szinte minden érzékeny személynél allergiás tüneteket okoz, orrfolyást, a szemek viszketését és a nyálkahártya megduzzadását, amit egyszerűen szénanáthának nevezünk.
Ennek ellenére a városban több helyen is burjánzik a parlagfű. A Bácskai-nagycsatorna melletti sétány közvetlen közelében egy mezőn ültetvényszerűen terjeszkedik ez a gyomnövény. A buszpályaudvar melletti hatalmas, üres telken sem jobb a helyzet, itt a lebontott Bane gyár épülete állt korábban. Ez a gaz verte föl a Kosta Trifković, vagyis a Művészetek tere melletti üres placcot is, vagyis olyan helyeken uralkodik a parlagfű, ahol sok ember fordul meg, el sem kerülhetik a találkozást az allergiakeltő növénnyel, illetve pollenjével.
Augusztus elején a Zelenilo kommunális közvállalat azt közölte, hogy Zombor várossal és a Városépítési Igazgatóság közvállalattal megállapodást kötött, ami alapján a városban 177 hektáros területet a Zelenilo vállalatnak kell gépi és kézi erővel parlagfűmentesíteni, míg a városhoz tartozó 15 faluban ezt a munkát az újvidéki Ciklonizacija vállalatra bízták.