2024. április 23., kedd

Ősztől új tantermekkel startolnak

Zongora- és hegedűtábor a topolyai zeneiskolában – Szombaton táborzáró koncertek

A topolyai zenedével több mint húsz éve együttműködő Székely Mária nyári továbbképzést tart a topolyai Alapfokú Zeneiskolában a tehetséges, érdeklődő zongoraszakos alap- és középfokú zeneiskolai növendékeknek, akadémistáknak, továbbá ugyanott hegedű szakos diákoknak Gál József vezet nyári kurzust. A zeneiskolában a táborszervezéssel párhuzamosan a nyár folyamán zajlott építkezés utómunkálatai zajlanak.

Az udvari épületrész folytatásában négy kisebb tanterem létesítült (Szabó Anikó felvétele)

Az udvari épületrész folytatásában négy kisebb tanterem létesítült (Szabó Anikó felvétele)

Jelenleg is folyik, a szombaton, augusztus 27-én, 10.30 órakor kezdődő zárókoncerttel fejeződik az augusztus 22-én indult, több mint két évtizedes hagyománnyal rendelkező zongoraszakos táborszervezés idei évi gyakorlata, valamint a nyári hegedűtábor is aznap, 17 órakor szervezett koncerttel zárul, ahol a nyolc, Topolya községi hegedűszakos növendék mutathatja be, hogy milyen ismeretekkel gyarapította tudását az egyhetes foglalkozássorozat alatt. A koncerteket a tábor állandó helyszínén, a topolyai zeneiskolában rendezik meg. Gál Józsefhez hasonlóan Székely Mária is minden növendékét, akik az idei táborban tizenheten vannak Topolya községből, Óbecséről, Szabadkáról és Magyarországról, személyre szabott továbbképzésben részesíti a nyári táborban.

A táborokban szerzett ismeretekből a későbbiekben építkezhetnek a gyerekek, fiatalok. A zenede napközis táboraiban ezúttal is egész napos képzés folyik. A fiatalok a zeneiskolában gyakorolhatnak is. A táborvezetők egyéni foglalkozásokat tartanak, de a hallgatóknak, sőt szüleiknek, tanáraiknak is lehetőségük van arra, hogy a teljes napi képzést figyelemmel kísérjék. Ezúton is gyarapítható az ismeretanyag, tudtuk meg Diósi Rózsától, az intézmény igazgatónőjétől, aki hozzáfűzte:

– Mint arról korábban a topolyai zeneiskola épületének bővítésére vonatkozó építkezés kivitelezőjével, a topolyai Baumont Kft. képviselőivel megegyeztünk, a nyári táborszervezéseink idejére befejeződtek azok az építési munkálatok, amelyek jóvoltából a tizenöt évvel ezelőtt kivitelezett udvari épületrész folytatásában többek között négy kisebb tantermet is létesítettünk. Építésük két hónapig tartott, június közepén indult. Jelentős módosulások, felújítások zajlottak az épületkomplexum utcai részében is. Az építkezés, a felújítások következményeként, belső területi átszervezésnek is köszönhetően ősztől tíz tanteremben folyik majd az oktatás anyaintézményünkben. Harmincöt négyzetméternyi építészeti területen folyt az építkezés, melynek befejezését követően még a kapualj és a diáktoalettek meszelése, takarítási munkálatok várnak ránk a szeptember 1-jei tanévkezdésig – fogalmazott Diósi Rózsa, aki hozzáfűzte: az udvari részben, a négy új tanterem közül kettőben gitároktatás zajlik majd, de a fuvola- és a dobtanszak is kap egy-egy termet. A négyből kettőt más tanszakokon tanulók is fognak majd használni, például a csellisták. A jelenlegi igazgatói szoba is tanterem lesz, a titkári helyiségből szolfézstermet alakítanak ki. A koncertteremben is zajlik azonban majd szolfézsoktatás a jövőben. A mostanáig harmonika-tanteremként funkcionáló helyiségben alakítják ki az igazgatói szobát, az előtte lévő térben, átjáróban, a titkári szoba kap helyet. Az utóbbi padlózatának, mennyezetének felújítása már lezajlott, csakúgy, mint a koncertterem megvilágításának, elektronikus vezetékének teljes felújítása. Több éves megtakarítás után, önerőből, szülői donációból származó összegből gazdálkodva finanszírozta a tanintézmény az építkezést, amely 2 200 000 dinárba került. Az igazgatótól megtudtuk: jelenleg készül az új épületrész földgázzal történő központi fűtési rendszere kiépítésének terve, kilenc hangszigetelt ajtót is terveznek beállíttatni az új tanév kezdetére, bizonyos bútordarabokból is mutatkozik hiány. Mindezen beruházások megvalósításához a tanintézmény támogatásokat remél, bízik az önkormányzat segítségnyújtásában is.