2024. április 24., szerda

Időutazás Etnopolisban

Az Interetno fesztivál harmadik napján is tartalmas műsor várta az érdeklődőket

Szerdán délután A kis gömböc című magyar népmesét játszotta a Bóbita Bábszínház, míg a világzenei kisszínpadon Argentína mutatkozott be. A színpad előtt táncosok mutattak lépéseket a nézelődő tömegnek, a közönség soraiból többen táncra is perdültek az argentin ritmusra. Időközben már hangolt a gödöllői Cimbaliband. Ezután beszélgettünk Unger Balázzsal, az együttes vezetőjével, cimbalmosával és énekesével:

Uruguayi táncosok Etnopolis színpadán (Fotó: Lukács Melinda)

Uruguayi táncosok Etnopolis színpadán (Fotó: Lukács Melinda)

– A Cimbaliband tíz évvel ezelőtt alakult. Együttesünket a világzenei előadók közt tartják számon, de ha mindenáron definiálni szeretném, azt mondanám, hogy egyfajta új népzenét játszunk. A Kárpát-medencei, a magyar és a balkáni népzenéből merítünk, emellett pedig saját jegyünket is hozzárakjuk. A zenekar egyik tagja az öcsém, általában együtt írjuk a dalokat – mondta Unger Balázs.

A nap folyamán ezúttal is a gasztrosarokban falatozhattak azok, akik megéheztek. Szoktuk mondani, hogy az Interetno idejére a világ Szabadkára jön. A világ ízei ugyanakkor fellelhetők az ételekben is. Estére ezúttal is kígyózó sor alakult ki a kürtöskalács-sütödénél, de nagy népszerűségnek örvendett a churro is, ami egy spanyol finomság. Sült tésztarudacskák, amelyet egyebek közt belga csokival kínálnak a churro-standnál. Sokan érdeklődtek a vajdasági borászok kínálata iránt is. A borutca kellemes kikapcsolódást nyújt. A világzenei színpadon zajló műsorokat kísérve, a borkóstolás mellett, nagyokat lehet társalogni.

Szerda estére is megtelt az Etnopolis főszínpadának nézőtere. A vendégegyüttesek fellépése, a díszes táncpanoráma elkápráztatta a közönséget. A színpadon Oroszország és Uruguay táncosai is bemutatták táncprodukcióikat.

Tegnap a kirakodóvásáron fotósprodukcióra is sor került, erről Kádár Ferkó vándorfotográfust kérdeztük:

Kádár Ferkó vándorfotográfus és fotószínháza (Fotó: Lukács Melinda)

Kádár Ferkó vándorfotográfus és fotószínháza (Fotó: Lukács Melinda)

– Családommal Békéscsabáról jöttünk és elhoztuk a Kádár Ferkó fotószínháza produkciót. Ezzel a produkcióval öt országban jártunk már, és megközelítőleg négyszáz településen szórakoztattuk a közönséget. Modern géppel fotózunk, tehát új technikát használunk, de az embereket régi ruhákba öltöztetjük és ehhez illő hátteret használva, visszarepítjük őket a múlt század húszas-harmincas éveibe. Fotószínházunk mindenhol népszerű a nagyvilágban, hiszen olyan, mint egy időutazás. Először vagyunk a Délvidéken. Sok fesztiválon veszünk részt, így azonnal meg tudtuk állapítani, hogy itt a rendezvényen nagyon családias a légkör és minőségi kézműves termékek lettek kiállítva. Biztosak vagyunk benne, hogy az Interetno nagy sikernek örvend – mondta lapunknak Kádár Ferkó.

Ma lesz a fesztivál zárónapja. A Szent Teréz Székesegyházban 10.30-tól igeliturgiára kerül sor a fesztivál résztvevőivel, akiket ezután a szeretetasztal várja. A gyönyörű produkciókért, a látványos táncokért és a csodás zenéért cserébe ilyenkor a szabadkaiak vendégelik meg a fellépőket. Etnopolisban ezen a napon is lehet nézelődni és vásárolni a régi mesterségeket is bemutató kirakodóvásáron. Az Aranykapu játszóház, az előző napokhoz hasonlóan, 15 órától várja a gyermekeket. A világzenei kisszínpadon 16.30-tól a Pannon Rádió műsora zajlik, 17 órától pedig a Juhász zenekar tart gyermekkoncertet. A Sétaerdőtől az Etnopolisig tartó útvonalon 19 órától vonulnak fel a fesztivál résztvevői, az ünnepélyes záróceremóniára és a tűzijátékra pedig 19.30-tól kerül sor. A világzenei kisszínpadon 21.30-tól a Gypo Circus zenél. Az együttes 2011-ben alakult. A tagok célja egyedi hangzású zenekar létrehozása volt, amely ötvözi a balkáni, a roma, valamint a punk zeneműfajokat. A Népkör MMK-ban 23 órától kezdetét veszi a fesztiválklub zárómulatsága, ahol koncertezik a Belau zenekar. Az együttes a zenéjük által belső utazásra invitálja a hallgatókat, a kikapcsolódás útján haladva, a harmónia megleléséig. A fesztiválklubban DJ Norbee is elbúcsúzik a zenekedvelőktől.

Habár az Interetno fesztivál valójában lezárul ma, holnap még sor kerül programokra. Egy nap erejéig még lesz kirakodóvásár és az Aranykapu játszóház is várja még a gyerekeket 15 órától. A világzenei kisszínpadon 21 órától a Faust együttes ad hálakoncertet megalakulásuk 25. éve alkalmából.