2024. április 24., szerda

Üvegfestés művészi szinten

Bugaci beszélgetés adaiakkal

A bugaci Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen a délvidéki pavilonban az adai Dekorada kisipari vállalkozás is bemutatta termékeit. A kézművescéget hat évvel ezelőtt alapította Fekete Zsófia és Rusai József, akik munka mellett üvegfestészettel, egyedi dísz- és használati tárgyak kézi készítésével foglalkoznak, a fától a fémen keresztül az üvegig mindenféle anyagra vállalnak gravírozást.

– Kínálatunkban szerepelnek tükrök, faliórák, gipszöntés, különböző dísztárgyak és medálok. Mindenféle anyagra dolgozunk, legyen az fa, kerámia, üveg, tükör, fém, kő, vászon, papír, karton, cserép vagy műanyag. A kívánt mintát tízféle eljárással tudjuk felvinni a használati tárgyakra, festünk poharakat, bögréket, italos üvegeket, tányérokat stb. Több mint ezer mintából választhatnak az érdeklődők, de egyedi elképzelés alapján, hozott mintával és alapanyaggal is dolgozunk. A kisipari vállalkozásunkat művészeti és irodalmi tevékenységre jegyeztettük be, három évig csak ebből éltünk, iskolák számára, rendelésre készítettünk különféle tablókat, nagyon keresett volt például az égetett fába gravírozott osztálytabló, de úgy látszik, néhány év után a fotósok megirigyelték, hogy sokan ezt választják, és az iskolák elzárkóztak a faalapra készülő tablóktól. Az adai vadászegyesületnek is készítettünk nagy méretű tablót, megrendelésre mindenfajta üveg-, fa- vagy más alapú tablót és festményt is készítünk. Mindketten munkaviszonyban vagyunk, mivel az üvegfestésből, a használati tárgyak díszítéséből nem tudnánk megélni. Vásárokon, fesztiválokon és az interneten kínáljuk termékeinket, először vagyunk Magyarországon. Legtöbben a címeres festett üvegeket keresik, használati és dísztárgyakat – mondta Zsófia, aki festészettel is foglalkozik.

A gravírozás József szakterülete:

– Volt időszak, amikor inkább a gravírozott üvegtárgyak iránt volt érdeklődés, de jelenleg inkább a festett tárgyakat, faliórákat keresik. Mindenféle motívumot fel tudunk vinni, festeni vagy gravírozni a kívánt felületre, például volt, aki egy öreg fémmegmunkáló gép képét hozta el, hogy azt vigyük fel üvegre, ami nagyon aprólékos és időigényes munka volt, de élethűre sikerült. Az égetett fára gravírozott képeket sokan kedvelik. A pirográfia aprólékos részletességgel adja vissza akár az emberi arc legkisebb vonásait is. Égetett fára arcképeket, például szerelmespárok képét fotó alapján át tudjuk vinni, ami szép ajándék – mondta a mester.