2024. március 29., péntek

Magyarország segít Szerbiának a déli határvédelemben

Pintér Sándor: Információkkal, rendőri erővel, valamint jogi tanácsokkal láthatjuk el az országot

Az Európára nehezedő migrációs nyomásról, az ellene irányuló közös fellépésről, a két ország közbiztonságáról, valamint határvédelméről tárgyalt tegnap Hajdújáráson Nebojša Stefanović szerb és Pintér Sándor magyar belügyminiszter. A politikusok egyetértettek abban, hogy a Szerbia és Magyarország között jó az együttműködés az Európára nehezedő migrációs kérdést illetően, és további közös javaslatok kidolgozásában egyeztek meg.

Nebojša Stefanović szerb és Pintér Sándor magyar belügyminiszter a közös sajtótájékoztatón

Nebojša Stefanović szerb és Pintér Sándor magyar belügyminiszter a közös sajtótájékoztatón

– Örömömre szolgált, hogy ismét áttekinthettük a két ország biztonsági helyzetét. Megerősítettük azt, hogy rendőreink együttműködése kiváló, és mind a két ország biztonságát szolgálja. Külön tárgyaltunk a migrációs helyzetről. Olyan javaslatokat fogunk közösen kidolgozni, amelyek az Európa Uniós, valamint a szomszédos országok esetében is lehetőséget biztosítanak a migrációs nyomás enyhítésére.

Azok, akik jelenleg Szerbiában tartózkodnak valamennyien illegálisan léptek be az ország területére, ezért egyik legfontosabb feladatunk a közös és Szerbia déli határainak megvédése. Amint megoldódik a határvédelem kérdése, megszűnnek a szerb–magyar határon a tranzitzónáknál várakozók hosszú sorai is – mondta Pintér Sándor.

Magyarország felajánlotta, hogy továbbra is segít Szerbiának a határvédelemben. Ennek érdekében szükséges információkkal, ha azt igénylik, rendőri erővel, valamint jogi tanácsokkal látja el az országot – tette hozzá Pintér Sándor.

Nebojša Stefanović, a belügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a szerb és magyar rendőrség az utóbbi egy évben hatékony, intenzív és sikeres együttműködést folytatott. A szerb rendőrség elsődleges feladata a külső határszakaszok megerősítése. 

– Megegyeztünk abban, hogy a déli határok, Macedóniával, Bulgárival közös határszakaszok védelme az egyik legfontosabb kérdés, amelyben Magyarország hajlandó támogatni bennünket. Célunk az, hogy az egyre növekvő illegális migrációs nyomást csökkentsük – tájékoztatta Nebojša Stefanović a sajtó képviselőit.

– További fontos témakör, amelyről tárgyaltunk, az a visszafogadási és toloncegyezmények betartása, hogy minél több embert tudjunk visszaküldeni azokba az országokba, ahonnan származnak, illetve ahonnan Szerbiába érkeztek. Szeretnénk megmutatni, hogy a Szerb Köztársaság semmilyen módon sem tolerálja az illegális határátlépést, illetve az embercsempészetet – nyilatkozta Stefanović.

A hajdújárási Borkastélyban talákozott a két ország belügyminisztere

A hajdújárási Borkastélyban talákozott a két ország belügyminisztere

Azt is elmondta, hogy a határsávban várakozók ügyét is érinteni kell. Felmerül ugyanis annak a kérdése, hogyan ösztönözhetőek a szerb–magyar határon várakozó menekültek arra, hogy a számukra létrehozott befogadóközpontokban várjanak benyújtott kérelmeik elbírálására. Tévesen sokan azt gondolják, hogy gyorsabban juthatnak át Magyarországra, ha a határon várakoznak. A szerb belügyminiszter nem tudott pontos adattal szolgálni arról, hogy  Szerbián az idén hány migráns haladt át, de arról igen, hogy jelenleg mintegy 4000 menekült tartózkodik az ország területén.   

Pintér Sándor az újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a naponta átvett menedékkérelmek alacsony számának növelésére nincs lehetőség, és csakis azok juthatnak be Magyarországra, akik a genfi egyezmény szerint valódi menekülteknek minősülnek.