2024. április 24., szerda

Hányan vonulnak nyugdíjba az oktatásügyben?

Mladen Šarčević: A finn modellt már 30 éve be kellett volna vezetni Szerbiában is

Mladen Šarčević oktatási miniszter a pedagógus-szakszervezetekben látja a partnert az oktatási reformok végrehajtásához.

– Reálisak a szakszervezetek követelései, és ezeket mindenképpen teljesíteni kell. Az előzetes számítások szerint az iskolákban annyi munkaerő-felesleg lesz, amennyi megüresedett hely van a nyugdíjaztatással. A munkaerő-felesleggel kapcsolatos tárgyalások folyamatosak, hiszen ezt a problémát nem lehet öt nap alatt megoldani – közölte Šarčević. Annak érdekében, hogy ne legyenek visszaélések a dolgozók számát és munkaerő-felesleget illetően, megkezdték a szakszervezetekkel és az illetékes szakszolgálatokkal a közös ellenőrzést, és azoknak az adatoknak az összegyűjtését, amelyek alapján megállapíthatják, hogy kiknek van meg a feltétele a nyugdíjba vonuláshoz.

A miniszter szerint a finn oktatási rendszer felé kellene haladnunk, sőt az lett volna a jó, ha ezt már 30 évvel ezelőtt megtettük volna.

Arra, amit az oktatás fejlesztése érdekében tesznek, nem szereti a reform kifejezést használni. Jelenleg ezek sokkal inkább az oktatás javítását célzó intézkedések.

– Nem fogadom el a nem lehet kifejezést sem. Akik velem dolgoznak, azoknak meg kell találniuk a lehetőségeket – emelte ki Šarčević, és hozzáfűzte, hogy eddigi inkább az iskolaépületeket rendezték, és nem az volt az elsődleges, hogy a tanárok megfelelő képzésben részesüljenek. Szerinte sokkal fontosabb, hogy egy iskolában jól tanítsanak a tanárok, mintsem hogy az iskola épülete rendezett legyen.

Az informatika tantárgy kapcsán az oktatási miniszter elmondta, hogy ennek a tárgynak kötelezőnek kell lennie.

Šarčević üdvözölte a kormányfő kijelentését is, amely szerint az oktatásban dolgozók számíthatnak először fizetésemelésre, de hozzátette, hogy a minőség jutalmazására lenne szükség, vagyis, hogy akik eredményesebben, jobban dolgoznak, azok bére emelkedjék elsőként.

Elődjéről szólva Šarčević elmondta: Srđan Verbić sok mindent megtett, és hogy sokkal nehezebb körülmények között látott munkához, mint ő most.

A mérvadó oktatási szakszervezetek egyébként 100 napot adtak az oktatási tárcának, hogy eredményeket mutasson fel.