2024. április 19., péntek

Megtartotta ülését az MNT

A fő téma a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitása volt

A Magyar Nemzeti Tanács pénteken megtartott tizenkilencedik rendes ülésén 67 napirendi pontot vitattak meg, köztük szó volt több iskoláskor előtti és oktatási intézmény igazgatójának a megválasztásáról, tankönyvek jóváhagyásáról, több iskola átképzésre, pótképzésre és specializációra vonatkozó beiratkozási tervéről és több középiskolai diákotthon előzetes ranglistájának a jóváhagyásáról is.

A legtöbb napirendi pont a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitására vonatkozott.
Elsők között a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete és a Hét Nap Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete egy-egy tagjának a felmentése és helyébe új tag kinevezése szerepelt napirenden. A Magyar Szó esetében Fodor Istvánt, a Hét Nap esetében Faragó Csillát nevezték ki. Jóváhagyták a Forum Könyvkiadó Intézet 2017. évi pénzügyi és kiadói tervjavaslatát, majd Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója ismertette a terveiket.
Jóváhagyták több intézmény igazgatójának a kinevezését is és a végrehajtó bizottság előzetes jóváhagyását megerősítette a Magyar Nemzeti Tanács több tankönyv esetében. Az ülésen egyhangúlag jóváhagyták a végrehajtó bizottság döntését a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitása kapcsán minden esetben.
Jóváhagyták a végrehajtó bizottság javaslatát a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár, a Laza Kostić Kulturális Központ és a Városi Múzeum egy-egy igazgatóbizottsági tagja kapcsán, akik a magyar nemzeti közösséget képviselik majd a bizottságban – ők Pelt Ilona, Pesti Gabriella és Oberajter Klára –, valamint szavazattöbbséggel megszavazták, hogy támogatják a további tagjelölteket. A továbbiakban megtörtént a végrehajtó bizottság döntésének a jóváhagyása Mitrovica, Kúla, Hódság és Szabadka köztájékoztatási pályázatának pénzelosztási javaslata kapcsán. Végül pedig több település – Fehértemplom, Zombor, Magyarkanizsa és Apatin – Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanácsába való magyar jelöltek kinevezése volt az ülés témája. Jelölésüket a nyelvhasználati bizottság előzetesen már támogatta, és kinevezésükről ebben az esetben is szavazattöbbséggel döntöttek.